fb-pixel

Zaregistrujte sa a využívajte naše výhody pre členov vernostného programu. Čím viac nakúpite, tým viac ušetríte. Naviac s nami máte až 60 dní na vrátenie tovaru.

Dom a záhrada

Zavlažovanie vyvýšených záhonov: Aké riešenie je najlepšie?

zavlažovanie vyvýšených záhonov

Postavili ste si na záhrade vyvýšené záhradné záhony a teraz premýšľate, ako ich čo najlepšie zalievať? Kľúčom k úspechu je nájsť riešenie, ktoré udrží vašu pôdu trvalo vlhkú, ale zároveň nebude príliš premočená a neminiete množstvo prebytočnej vody.

V tomto článku sa budeme venovať výhodám a nevýhodám rôznych spôsobov zavlažovania vyvýšených záhonov, aby ste si mohli vybrať ten, ktorý vyhovuje vašim potrebám, časovému plánu a rozpočtu.


Čo sú vyvýšené záhony a prečo sa tešia takej obľube?

Vyvýšené záhradné záhony sa v posledných rokoch stali veľmi obľúbenými. Existuje niekoľko dôvodov, prečo sú vyvýšené záhony pre domácich záhradkárov atraktívne:


Jednoduchá výstavba


Stavba vyvýšeného záhonu je jednoduchý proces, ktorý si nevyžaduje žiadne špeciálne zručnosti. Stačí si kúpiť drevené dosky na stavbu štvorstranného rámu a naplniť ho kvalitnou záhradníckou zeminou alebo kompostom.


Veľkosť a tvar záhonu je na vás – môžete si vytvoriť štvorcové, obdĺžnikové alebo kruhové záhony v závislosti od vašich potrieb a dostupného priestoru.


Lepšia pôda


Vyvýšené záhony vám umožnia naplniť rám zmesou pôdy, kompostu a iných doplnkov, ktoré sú dokonale prispôsobené tomu, čo chcete pestovať. Máte kontrolu nad pôdnymi podmienkami a môžete zabezpečiť kyprú, úrodnú pôdu s množstvom organickej hmoty.


Výsledkom sú zdravé a produktívne rastliny.


Menej buriny


Obmedzená plocha vyvýšeného záhonu sťažuje usadzovanie burín. Nemusíte sa tiež zaoberať burinou, ktorá sa šíri z priľahlých trávnikov alebo záhradných plôch.


Ľahké obrábanie

Vyvýšené strany záhonu uľahčujú dosah na rastliny bez toho, aby ste sa museli zohýbať alebo kľačať na zemi. To môže byť užitočné pre záhradkárov s obmedzenou pohyblivosťou alebo fyzickými problémami.

Záhony sú tiež v pohodlnej výške na väčšinu záhradníckych činností, ako je sadenie, pletie, strihanie a zber.


Ako zavlažovať vyvýšené záhony?

polievanie vyvýšeného záhonu

Pokiaľ ide o zavlažovanie vyvýšených záhonov, máte na výber niekoľko dobrých možností. Spôsob, ktorý si vyberiete, bude závisieť od vašich konkrétnych potrieb, rozpočtu a od toho, koľko času chcete stráviť ich zakladaním a údržbou.


1. Kvapková závlaha


Kvapková závlaha je obľúbenou voľbou pre vyvýšené záhony. Pomaly uvoľňuje vodu priamo ku koreňom rastlín prostredníctvom siete plastových rúrok. Výhodou kvapkovej závlahy je, že je účinná, cielená a nenáročná na údržbu.

Kvapková závlaha tiež pomáha predchádzať chorobám, pretože nezmáča listy. Nevýhodou je, že počiatočná inštalácia môže byť časovo náročnejšia a súčasti, ako sú hadičky, emitory a časovače, môžu byť drahé.


2. Hadice na zavlažovanie


Hadice na zavlažovanie sú porézne hadice, ktoré položíte priamo na povrch pôdy. Pomaly presakujú vodu po celej svojej dĺžke. Hadice sa ľahko nastavujú, sú lacné a zavlažujú efektívne, pretože voda sa dostáva presne tam, kde je potrebná.


Môžu však byť špinavé, nemusia vydržať dlhšie ako pár sezón a môže byť ťažké kontrolovať prietok.


3. Ručné zavlažovanie


V krajnom prípade môžete vyvýšené záhony zalievať ručne pomocou krhly alebo hadice. Táto metóda vám poskytuje najväčšiu kontrolu, ale je časovo najnáročnejšia. Ak si nedáte pozor, môže tiež viesť k nerovnomernému zavlažovaniu.

Ručné zavlažovanie preto odporúčame využívať len v prípade malých vyvýšených záhonov či v núdzových prípadoch, keď váš zavlažovací systém potrebuje opravu.


Tipy, ako správne zavlažovať vyvýšené záhony

vyvýšené záhony s poliatými bylinkami

  • Zavlažujte skoro ráno alebo neskoro večer: Zavlažujte, keď je slnko nízko alebo už zapadlo, aby sa minimalizovalo vyparovanie a rastliny mohli čerpať maximum vlhkosti.
  • Zavlažujte hlboko a menej často: Radšej zavlažujte hlbšie a menej často, než často a plytko. Hlboké zavlažovanie povzbudzuje korene rastlín, aby rástli do hĺbky a stali sa odolnejšími voči suchu.
  • Mulčujte pôdu: Mulč (ako slama, štiepky dreva alebo listy) pomáha udržiavať vlhkosť pôdy tým, že znižuje rýchlosť vyparovania a zabraňuje rastu buriny, ktorá by súťažila o vodu.
  • Zbierajte dažďovú vodu: Ak máte možnosť, zbierajte dažďovú vodu do nádrží a používajte ju na zavlažovanie záhonov. Dažďová voda je obvykle mäkšia a menej alkalická ako voda z vodovodu.
  • Pozorujte rastliny: Rastliny vám dajú vedieť, keď majú smäd. Ak sú ich listy povädnuté alebo žltnú, môže to byť znakom nedostatku vody.


Sledujte svoje vyvýšené záhony

Bez ohľadu na to, akú metódu si vyberiete, najdôležitejšie je, aby ste svojim rastlinám neustále poskytovali správne množstvo vlahy. Venujte pozornosť svojej záhrade a podľa potreby ju upravujte na základe počasia a reakcií vašich rastlín.

So správnym zavlažovaním budete zo svojich vyvýšených záhonov v krátkom čase zbierať bohatú úrodu.

Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme s objednávkou alebo s informáciou o produkte.