fb-pixel

Zaregistrujte sa a využívajte naše výhody pre členov vernostného programu. Čím viac nakúpite, tým viac ušetríte. Naviac s nami máte až 60 dní na vrátenie tovaru.

Dom a záhrada

Ako často a kedy začať polievať nový trávnik?

čerstvo poliaty nový trávnik v záhrade

Výsev nových semien trávy je vzrušujúcou jarnou aktivitou pre zanietených záhradkárov, no pre začiatočníkov, ktorí snívajú o krásnom zelenom trávniku, sa môže táto úloha javiť ako náročná a ťažko dosiahnuteľná. Preto sme pre vás pripravili návod, ktorý vám odpovie na všetky základné otázky týkajúce sa starostlivosti o nový trávnik.


Kedy začať zalievať pred vysadením nového trávnika?

Niekoľko dní pred zasadením nového trávového semena zalievajte celú oblasť každý deň do hĺbky asi 15-20 cm. Vysiata plocha by mala zostať vlhká, aby semeno trávy nevyschlo a neodumrelo.


Kedy a ako často zalievať čerstvo vysadený trávnik?

Pri starostlivosti o čerstvo vysadený trávnik je jednou z najdôležitejších vecí, na ktoré treba pamätať, kedy a ako často ho zalievať. Je dôležité správne načasovať a určiť frekvenciu zavlažovania, pretože v opačnom prípade to môže mať výrazný vplyv na zdravie a rast trávnika.

Pokiaľ ide o čerstvo vysiaty trávnik, je dôležité, aby ste ho neprelievali, no zároveň ani nenechali úplne vyschnúť. Vo všeobecnosti by ste mali čerstvo zasiaty trávnik zalievať dvakrát denne – raz skoro ráno a raz neskoro večer, vždy približne 15 minút.

Tým zabezpečíte dostatok vlahy na to, aby semená mohli vyklíčiť a začať rásť.

Majte na pamäti, že všeobecné pravidlo hovorí, že ak sa váš prst ľahko zaborí do pôdy, potom je v pôde dostatok vlahy a nový trávnik ešte nemusíte zalievať. Venujte dostatok času pozorovaniu nového trávnika, aby ste pochopili jeho potreby zalievania.

zavlažovací systém na polievanie kobercového trávnika

Kedy a ako často zalievať novo položený trávnik z kobercov?

Zistiť, ako často zalievať novo položený kobercový trávnik je o niečo zložitejšie ako pri čerstvo zasiatom trávniku. Pretože korene týchto nových trávnikov ešte nemali čas uchytiť sa v pôde, potrebujú správne zalievanie, aby mohli dozrieť a pevne sa zakoreniť.

Najjednoduchší spôsob, ako to správne dosiahnuť, je vložiť prst do pôdy a po niekoľkých centimetroch ho vytiahnuť. Ak sa vám zdá suchá, je čas pridať trochu vody.

V prípade novo položených kobercových trávnikov sa frekvencia zalievania môže pohybovať od dvoch-troch razov týždenne vo vlhkom podnebí až po dvakrát denne počas horúcich letných dní v suchom podnebí. Nový trávnik je najlepšie zalievať hneď ráno, keď sú teploty nižšie a nefúka vietor ani nesvieti slnko.

Dobrým spôsobom, ako odhadnúť, kedy potrebuje trávnik viac vody je sledovať, či nestráca svoju žiarivo zelenú farbu – ak začne vyzerať sucho, je potrebné dopriať mu ďalšiu dávku závlahy.

pokládka čerstvého trávnikového koberca

Koľko vody potrebuje novo položený trávnik z kobercov?

Vo väčšine klimatických podmienok by ste mali nový kobercový trávnik zalievať, kým vo vrchných štyroch centimetroch pôdy nie je približne jeden centimeter tekutiny.

Dbajte však na to, aby ste to s vodou nepreháňali, pretože to môže viesť aj k problémom s koreňovou hnilobou alebo hubami, čo v oboch prípadoch spôsobí nezdravý rast trávnika, ktorý si neskôr vyžaduje ďalšiu údržbu.

Čomu sa vyhnúť pri zalievaní semien novej trávy?

Ako pri každom prvom záhradkárčení, aj tu je niekoľko vecí, ktorým by ste sa mali pri zalievaní úplne nových semien trávy vyhýbať a na ktoré si dávať pozor:


Zabráňte nadmernému zalievaniu

Aj prílišná snaha škodí. Preto si dajte pozor, aby ste trávnik nezalievali vždy, keď vám to napadne v snahe pomôcť mu čo najrýchlejšie rásť. Práve naopak môže totiž prelievanie spôsobiť, že semená budú plávať a budú rásť nerovnomerne, postihne ich hniloba alebo nebudú rásť vôbec.


Nerovnomerné zavlažovanie

Ak používate postrekovače, uistite sa, že fungujú správne a nie sú upchaté alebo zlomené. Ak semená zalievate ručne, pohybujte sa plynule po trávniku, aby ste sa uistili, že každé miesto dostane dostatok vody.

Netrávte príliš veľa času na jednom mieste a zaobstarajte si hadicu s tryskou, aby ste sa uistili, že sa voda roztečie čo najďalej a čo najširšie.

čerstvo poliate klíčiace semená trávy

Vydajte sa na cestu k zdravému zelenému trávniku

Cesta od semena k pestovaniu krásnej zelenej trávy závisí od toho, koľko starostlivosti a vody váš trávnik dostane. Nové trávniky si vyžadujú veľa pozornosti, ale táto starostlivosť sa oplatí a existujú tipy a triky, ktoré vám môžu tento proces uľahčiť.

Investovanie určitého času, energie a prostriedkov do starostlivosti o trávnik vás však nakoniec môže doviesť k zdravšiemu a krajšiemu trávniku, ktorý vás bude tešiť dlhé roky.

Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme s objednávkou alebo s informáciou o produkte.