fb-pixel

Zaregistrujte sa a využívajte naše výhody pre členov vernostného programu. Čím viac nakúpite, tým viac ušetríte. Naviac s nami máte až 60 dní na vrátenie tovaru.

Dom a záhrada

Ako jednoducho odplašiť vtáky z balkóna, terasy či záhrady?

plašenie vtáka na balkóne, terase či v záhrade

Hoci sú vtáky krásne stvorenia a sú dôležitou súčasťou prírodného ekosystému, trus, ktorý po sebe zanechávajú, nie je vôbec príjemný. Obzvlášť vtedy, keď ho musíme odstraňovať z našich terás, okien či balkónov. Niektoré vtáky môžu taktiež poškodiť rastliny v našej záhrade. V článku sa preto pozrieme, ako odplašiť vtáky, najmä holuby, lastovičky či drozdy z rôznych miest.


Keď sa návštevník stane príťažou


Mnohí milovníci vtákov radi lákajú na svoj balkón malé spevavé vtáčiky pomocou vtáčích kŕmidiel, ktoré tieto malé stvorenia pomáhajú nakŕmiť počas zimy a zároveň si tak ľudia môžu užiť možnosť pozorovať ich.

 

Holuby či drozdy sú však len zriedka takým vítaným hosťom, pretože ich invázia má nepríjemné následky: poškodené rastliny a stopy exkrementov, kam až oko dovidí. 


Niektoré z vtákov môžu dokonca prenášať choroby. Existuje teda veľa dôvodov, prečo je lepšie odplašiť ich, ak sa ich návštevy vymknú kontrole.


Druhy vtákov, ktoré môžu spôsobiť problémy


Akýkoľvek vták môže byť potenciálne problematický, ak sa rozhodne zaujať nesprávne miesto alebo sa objaví vo veľkom počte. 


Hlavnými páchateľmi však najčastejšie bývajú:


  • ● holuby, 
  • ● škorce, 
  • ● drozdy, 
  • ● ale aj obľúbené lastovičky.


Je to spôsobené tým, že tieto vtáky sa prispôsobili mestskému prostrediu a môžu sa zhromažďovať vo veľkých počtoch a žiť v tesnej blízkosti ľudí.


Ako odplašiť vtáky z balkóna?


Rôzne druhy vtákov sa môžete pokúsiť odohnať pomocou rôznych vizuálnych techník. Vizuálne opatrenia je však potrebné pravidelne presúvať do novej polohy, aby ste vtáky miatli, inak budú všetky vizuálne riešenia fungovať iba krátkodobo.


1. Ako odplašiť drozda


Drozdov sa môžete ľahko zbaviť tým, že na svojom balkóne alebo terase umiestnite plašiča vtákov s podobou sovy alebo hada, ktoré sú ich prirodzenými nepriateľmi. 
Môžete tiež vyskúšať sprej na odplašovanie vtákov, ktorý môže byť účinný.


2. Ako odplašiť holuby


Ak sa chcete zbaviť holubov na malých plochách ako sú balkóny alebo terasy, môžete využiť relatívne jednoduché riešenia ako:


2.1 Odrážajúce sa svetlo

Najjednoduchší spôsob, ako odradiť holuby od vysedávania na vašom balkóne je využitie odrazu zo svetla. Odrazené svetlo vtáky dezorientuje. 


Využite staré CD a zaveste ich na šnúrky na váš balkón tak, aby ich holuby videli skôr, ako pristanú na balkóne. Môžete tiež vytvoriť odrazy svetla na vystrašenie vtákov pomocou lesklých guľôčok vyrobených zo skla alebo plastu.


2.2 Falošný vták

plašič vtákov v tvare falošnej vrany

Viete, kto sa bojí väčších dravých vtákov? Holuby. Umiestnite plastovú verziu nepriateľa holubov na balkón, aby ste odstrašili vtáky. 


Ak máte vonku mačku alebo psa, ešte lepšie. Vtáky sa radi držia v bezpečnej vzdialenosti od domácich miláčikov, a preto sa budú držať v dostatočnej vzdialenosti od vášho balkóna.


3. Ako odplašiť škorce


Podobne ako pri holuboch, aj to môžete zvoliť jednoduchú taktiku zavedenia odrazu zo svetla. Podobne fungujú aj plastové fľaše, ktoré môžete rozvešať na zábradlie. 


Zvuk, ktorý budú fľaše vydávať pri vetre, môže škodcov účinne odplašiť. Nezabudnite však tiež po týždni zmeniť rozloženie, aby ste ich zmiatli a zabránili ich ďalšej návšteve.


4. Ako odplašiť lastovičky


Lastovičky sú obľúbenými návštevníkmi terás a balkónov. Ich odplašenie môže byť náročné, pretože sú rýchle a obratné. Jedným z najúčinnejších spôsobov je umiestnenie predmetov, ktoré vytvárajú pohyb, ako sú napríklad veterné závesy alebo plastové pásky.


Tento pohyb môže lastovičky vydesiť a donútiť ich opustiť oblasť.


Ako odplašiť vtáky zo záhrady?


Ak okrem odplašenia vtákov z balkóna či terasy potrebujete, aby dali pokoj aj vašej záhrade, o ktorú sa všemožne staráte, skúste sa inšpirovať týmito tipmi:


1. Použite rúno alebo sieťku


Záhradníci často inštalujú záhradné rúno na ochranu plodín pred mrazom v chladných mesiacoch, ale vedeli ste, že ho môžete použiť aj celoročne na ochranu svojich plodín pred vtákmi


Prehoďte jemný biely materiál cez zeleninový záhon, aby ste im zabránili ďobať do vašej úrody a zničiť ju.


2. Postavte si strašiaka

strašiak na plašenie vtákov

Strašiaky fungujú, ak sa pravidelne pohybujú. Majte to na pamäti, či už si ho kupujete, alebo si ho vyrábate sami. 


Rozhodnite sa pre taký, ktorý je postavený na kolíku, ktorý sa dá vytiahnuť a zatlačiť do zeme v inej časti záhrady. Pomáha aj ich obliekanie či zdobenie červenou a žltou farbou.


3. Vysaďte rastliny, ktoré im vadia


Vtáky ako holuby milujú zeleninu. Sú dosť vytrvalé a budú sa tak vracať na vašu záhradu každý deň, kým nezmizne celá vaša úroda. 
Ak nemáte oddaného domáceho miláčika, ktorý by ich odohnal, potrebujete iný plán.


Ak nie ste priaznivcom pletiva a sieťok, môžete skúsiť pomýliť holuby tak, že svoju zeleninu obklopíte letničkami. Okolo svojej úrody vysaďte hustú bariéru z nechtíka, nevädze, poľného maku a iných kratšie rastúcich kvetov.


Vzhľad je príjemný, nenápadný a ako odstrašujúci prostriedok proti holubom stratégia skutočne funguje. Holuby sa neradi brodia bujnými kvetmi. 


Prirodzene si dávajú pozor na to, čo sa môže skrývať pod nimi.


4. Zadovážte si solárny odpudzovač


Ak hľadáte skutočne efektívne a zároveň technologické riešenie, ktoré uchráni vašu úrodu pred rôznymi druhmi vtákov, ale aj pred inými zvieratami, zvážte nákup solárneho odpudzovača


Solárny odpudzovač zvierat pracuje v dosahu 10 m v uhle 120. Nepoškodzuje zvieratá, ale pomocou frekvencie a blikajúceho svetla účinne odplaší rôzne druhy škodcov


Odplašiť môže dokonca aj líšky, diviaky či kuny.


Neriskujte už svoju úrodu a ochráňte svoj pozemok pred škodcami


Na Fuego.sk môžete nájsť množstvo užitočných pomôcok, ktoré účinne ochránia vašu úrodu a taktiež aj váš pozemok. Prezrite si našu bohatú ponuku a tešte sa zo svojej úrody a z čistých balkónov.

Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme s objednávkou alebo s informáciou o produkte.