fb-pixel

Zaregistrujte sa a využívajte naše výhody pre členov vernostného programu. Čím viac nakúpite, tým viac ušetríte. Naviac s nami máte až 60 dní na vrátenie tovaru.

Dom a záhrada

Čo grilovať? Unikátne tipy pre mäsožravcov aj vegetariánov

grilované špízy na plynovom grile

Nič nehovorí o príchode dlhých letných dní tak ako vôňa vonkajšieho varenia a grilovaných špecialít pri západe slnka. Grilovanie je skvelou príležitosťou na spoločné stretávanie sa s rodinou a priateľmi a vychutnávanie si chutného jedla na čerstvom vzduchu.

Na prípravu chutného grilovaného jedla nemusíte byť expert – niekedy stačí len trochu inšpirácie. Preto sme pre vás pripravili článok plný tipov, čo môžete grilovať – či už vám a vašej rodine chutí mäso, alebo preferujete skôr vegetariánske alternatívy.

Poďme sa na to spoločne pozrieť.


Inšpirácie na grilovanie pre mäsožravcov


Grilovanie je dokonalý spôsob, ako získať šťavnatú, dymovú chuť a ešte viac ozvláštniť obľúbené kusy mäsa. Navyše je to jednoduchý spôsob, ako pripraviť chutnú večeru bez toho, aby ste museli počas príjemného počasia stráviť hodiny v kuchyni.

Poďme sa teda pozrieť na chutné, originálne nápady z mäsa:


Názov jedla Typ grilu Link na recept
Kuracie prsia Plynový/klasický Zobraziť recept
Hovädzie steaky Klasický/grilovacia panvica Zobraziť recept
Bravčové rebierka Klasický/elektrický Zobraziť recept
Klobásy Klasický/elektrický Zobraziť recept
grilujeme mäso do hamburgerov na drevenom uhlí

Inšpirácie na grilovanie pre vegetariánov


Ani vegetariáni však nemusia prísť o chutné grilovanie. Na grile sa dá pripraviť množstvo skvelých bezmäsitých jedál, ktoré potešia chuťové poháriky vegetariánov.

Ukážme si preto naše najobľúbenejšie nápady na vegetariánsku grilovačku:


Názov jedla Typ grilu Link na recept
Grilované tofu Plynový/elektrický Zobraziť recept
Grilované syry Klasický/plynový/elektrický Zobraziť recept
Grilovaná zelenina (cuketa, baklažán, paprika, paradajky) Plynový/elektrický Zobraziť recept
Grilované portobello Plynový/elektrický Zobraziť recept
Grilované sladké zemiaky Plynový/elektrický Zobraziť recept


Bez ohľadu na to, akú zeleninu si vyberiete, najlepšou možnosťou na jej prípravu je elektrický alebo plynový gril. Oba sa rovnomerne rozohrievajú a v porovnaní s klasickými grilmi na drevené uhlie nevyžadujú toľko čistenia.


Navyše sú flexibilnejšie, pokiaľ ide o reguláciu teploty, takže zeleninu môžete pripravovať pri optimálnej teplote bez obáv z pripálenia.

zeleninový špíz na grile

Čo grilovať deťom?


Ani grilovanie pre deti nemusí byť zložité. Tu je niekoľko najlepších nápadov, na ktorých si rozhodne pochutia aj vaši najmenší drobci:


Názov jedla Typ grilu Link na recept
Grilované hot dogy Klasický/elektrický Zobraziť recept
Kuracie špízy Klasický/plynový Zobraziť recept
Grilované ovocie s marshmallow Plynový/elektrický Zobraziť recept
jedlo pre deti z grilu

Na ktorom grile čo grilovať?


Jedlo môžete pripravovať na rôznych druhoch grilov, v závislosti na vašich preferenciách a typoch mäsa či zeleniny, ktoré sa rozhodnete pripraviť.


Klasický gril na uhlie


Klasický gril na uhlie je skvelou voľbou pre grilovanie steakov, kotlíkov a iných kúskov mäsa, ktoré potrebujú vysoké teploty. Uhlie dodáva jedlu výraznú chuť a textúru, pričom môžete použiť rôzne druhy dreva na dodanie rôznych chuťových odtieňov.


Plynový gril


Plynový gril je ideálny pre grilovanie jedla, ktoré sa rýchlo uvarí, ako napríklad kuracie mäso, bravčové mäso a zelenina. Je to tiež skvelá voľba, keď máte menej času, pretože sa ľahko používa a rýchlo sa zohreje.


Elektrický gril


Elektrický gril je skvelou voľbou pre grilovanie zeleniny, rýb a iných druhov jedla, ktoré sa pečú na nižších teplotách. Elektrický gril dokáže jedlo grilovať rovnomerne a niektoré modely majú aj možnosť regulácie teploty.


Ako pripraviť jedlo na grilovanie?


Bez ohľadu na to, čo grilujete, existuje niekoľko tipov, ktoré by mal mať každý na pamäti pred pustením sa do grilovačky.


1. Orežte mäso


Odstránenie prebytočného tuku môže pomôcť zabrániť vznieteniu. A čo sa týka marinád, najlepšie je používať také, ktoré majú veľmi nízky obsah cukru.

Pomôže to zabrániť spáleniu a zároveň dodá mäsu veľa chuti.


2. Dajte pozor na zeleninu


Zelenina sa pripravuje oveľa rýchlejšie ako mäso a môže sa ľahko spáliť, preto je dôležité venovať jej pri grilovaní zvýšenú pozornosť. Pred vhodením na gril sa uistite, že je nakrájaná na rovnaké veľkosti a že ste odrezali všetky tvrdé časti.

Na zvýraznenie chuti môžete použiť marinády a dresingy, len sa uistite, že neobsahujú príliš veľa cukru alebo oleja.


3. Zabavte deti


Grilovanie s deťmi sa môže stať aj pre nich zábavnou a jedinečnou aktivitou, stačí, že budete trochu kreatívni. Vykrajujte zeleninu alebo ovocie do tvarov pomocou vykrajovačiek na sušienky alebo tvarovaných formičiek či opekajte marshmallows, ktoré sa na grile krásne roztopia.


4. Zabavte sa pri grilovaní


Či už ste mäsožravec, vegetarián, alebo hľadáte niečo, čím ulahodíte vašim drobcom, príprava jedla na grile môže byť skvelým spôsobom, ako stráviť príjemný spoločný čas a zároveň si vychutnať dobré pochúťky.

S týmito tipmi a kreatívnymi receptami môžete preskúmať široký svet grilovaných jedál a pokrmov. Či už skúsite niečo nové, alebo sa budete držať klasiky, pre každú chuť sa niečo nájde.

Rozpáľte teda gril, pripravte si grilovacie náradie, všetky ingrediencie a užite si skvelú zábavu pri grilovaní svojich obľúbených jedál.

Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme s objednávkou alebo s informáciou o produkte.