fb-pixel

Zaregistrujte sa a využívajte naše výhody pre členov vernostného programu. Čím viac nakúpite, tým viac ušetríte. Naviac s nami máte až 60 dní na vrátenie tovaru.

Dom a záhrada

Čo si vybrať: Záhradný gril na plyn, elektrinu alebo drevo?

rodinná grilovačka v prírode

Grilovačky sú neoddeliteľnou súčasťou letných či jesenných dní s rodinou a priateľmi. Ako si však správne vybrať záhradný gril do domácnosti, na aké parametre dbať a čo všetko pri výbere zohľadniť? Ktorý typ grilu sa vám zíde najviac? A aké sú rozdiely medzi jednotlivými typmi grilov?


Rozdiely medzi jednotlivými typmi grilov


Plynový gril


Plynové grily sú preferovanou a obľúbenou možnosťou väčšiny majiteľov domov. Plynové grily poskytujú pohodlie a dajú sa využiť ako v interiéri, tak aj v exteriéri. Tieto grily je možné pripojiť k vášmu prívodu zemného plynu alebo k naplniteľnej nádrži na tekutý propán. 


Bežne sa uprednostňuje zemný plyn, pretože je lacnejší a horí čistejšie ako propán. Navyše sa nikdy nemusíte obávať toho, že sa minie. Na druhej strane vás však obmedzuje v pohybe.


Kvapalný propán je prenosný a ľahko sa používa. To znamená, že gril si môžete vziať kamkoľvek budete chcieť. Kvapalný propán je však drahší a je potrebné ho doplniť hneď, ako sa minie.


Výhody plynového grilu


Záhradné plynové grily, zvyčajne propánové, majú tlačidlové štartéry a voliče teploty, rovnako ako vaša rúra v dome. Plynový gril je dobrou voľbou pre tých, ktorí chcú jednoduchosť, minimálne čistenie a rýchly ohrev či chladenie. Navyše stále získate autentickú chuť grilovania.


Nevýhody plynového grilu


Ak je váš záhradný plynový gril pripojený k vedeniu zemného plynu, neumožňuje vám toľko flexibility s umiestnením. Propánové prípojky zase môžu byť nebezpečné, najmä ak sa neberie do úvahy pravidelná údržba hadíc a regulátorov.  


 Ďalšou nevýhodou môže byť fakt, že záhradné plynové grily bývajú oveľa väčšie ako iné typy grilov.


Elektrický gril


Elektrické grily sú ideálne na umiestnenie a používanie na terasách či balkónoch, kde tradičné grilovanie s otvoreným ohňom nemusí byť zrovna bezpečné. Tento typ grilu je napájaný elektrinou, takže pre jeho fungovanie je potrebné ho zapojiť do zásuvky. 


Výhody elektrického grilu


Narozdiel od tradičných grilov na drevené uhlie či plynových grilov, nemusíte čakať, kým sa elektrické grily rozpália. 


Mnohí vidia benefit elektrických modelov aj v tom, že neprodukujú dym. Sú efektívne na varenie pri stabilnej teplote, rýchlo sa zohrievajú a chladia, ľahko sa čistia a spotrebovávajú minimum energie.


Nevýhody elektrického grilu


Elektrický záhradný gril vám neposkytne rovnakú chuť ako grilovanie na drevenom uhlí, pretože na varenie jedla nepoužívajú plameň.


Navyše naň vždy budete potrebovať elektrické pripojenie.


Gril na drevené uhlie


Gril na drevené uhlie je už dlho obľúbeným typom medzi kuchármi z mnohých dôvodov. Záhradný gril na drevo sa ľahko používa a gurmáni si užívajú bohatú dymovú chuť, ktorú uhlie dodáva jedlu.


Prívod vzduchu je umiestnený v spodnej časti grilu a nastavuje sa ručne. Keď vzduch prichádza do grilu, prechádza okolo zapáleného dreveného uhlia a vychádza cez ďalší otvor v hornej časti grilu. Čím viac vzduchu môže vstúpiť a vystúpiť z grilu, tým bude gril teplejší.


Výhody grilu na drevené uhlie


Ak je vašim hlavným cieľom pri používaní grilu chuť, grilovanie na drevenom uhlí chutí lepšie ako ktorákoľvek iná možnosť. Získate vďaka nemu zaúdenú príjemnú chuť typickú pri opekačkách.


Nevýhody grilu na drevené uhlie


Najväčšou nevýhodou je čakacia doba, kým sa gril zohreje na potrebnú teplotu. Príprava na varenie na tomto type grilu si vyžaduje čas.


Drevené uhlie tiež potrebuje čas na vychladnutie, takže po dokončení grilovania ešte musíte nejaký čas počkať. Grilovanie si tiež vyžaduje viac čistenia ako ostatné typy.


gril na drevené uhlie

Aký typ grilu sa najlepšie hodí pre vás?


Než sa rozhodnete, ktorý typ grilu je pre vás najlepší, zvážte svoj priestor a štýl varenia.


Spôsob používania


Na to, aby ste vedeli, aký gril si kúpiť, by ste mali zvážiť, ako ho chcete používať. Chcete si v ňom pripraviť rýchly steak, pravidelne grilovať zeleninu na zdravé večere alebo organizovať grill párty na záhrade?  


Napíšte si, na čo by ste ho chceli využívať, aký veľký priestor naň máte, aký je váš približný rozpočet a koľko času ste ochotní vyhradiť na bežnú údržbu a čistenie. Podľa toho budete vedieť porovnať, ktorý model najlepšie vyhovuje vašim potrebám.


Veľkosť grilu


Veľkosť grilu bude závisieť od vašich potrieb. Ak plánujete varenie pre jednu alebo dve osoby, môžete sa vám hodiť malý plynový gril. Ak však plánujete varenie pre väčšie skupiny alebo časté stretnutia s rodinou a priateľmi, mali by ste sa poobzerať po väčšom grile, napríklad tom na drevené uhlie.


Údržba grilu


 Ďalšou vecou, ​​ktorú je potrebné zvážiť pri výbere grilu, je množstvo práce, ktorú ste ochotní vynaložiť na jeho čistenie a údržbu. Vzhľadom na to, že plynové grily majú zvyčajne komplikovanejší systém ako grily na drevené uhlie, jeho čistenie a uistenie sa, že je v dobrom prevádzkovom stave, by si z vašej strany vyžadovalo viac času a úsilia. 


Ak nemáte čas ani trpezlivosť na čistenie a kontrolu veľkého plynového grilu, môže byť pre vás lepšou voľbou kompaktnejší gril na drevené uhlie.


Vyberte si ideálny záhradný gril u nás


Na Fuego.sk nájdete množstvo záhradných grilov , ktoré vám prinesú želaný výsledok a zaručia príjemný čas strávený grilovaním a posedením na záhrade. Prezrite si náš sortiment a vyberte si gril, ktorý budete vy aj vaša rodina zbožňovať.

Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme s objednávkou alebo s informáciou o produkte.