fb-pixel

Zaregistrujte sa a využívajte naše výhody pre členov vernostného programu. Čím viac nakúpite, tým viac ušetríte. Naviac s nami máte až 60 dní na vrátenie tovaru.

Dom a záhrada

Kedy kosiť trávnik, ráno alebo večer? Dilema rozlúsknutá

kosenie trávnika večer

Kosenie trávnika je jednou z nevyhnutných úloh pri udržiavaní zdravého a krásneho trávnika. Mnoho ľudí sa však často pýta, kedy je ten správny čas na kosenie: ráno alebo večer? V tomto článku sa preto pozrieme na túto a ďalšie otázky spojené s trávnikom, aby sme vám uľahčili starostlivosť o ten váš.


Kosiť trávnik ráno alebo večer?


Kosenie trávnika skoro ráno má svoje výhody. Počas noci sa väčšina rastlinných tkanív regeneruje, čo znamená, že tráva bude v tomto čase vláčnejšia a mäkšia. Ráno tiež budú nižšie teploty a nižšia vlhkosť, čo uľahčuje kosenie a znižuje riziko prehriatia.

Avšak aj kosenie trávnika neskoro večer ponúka určité výhody. 

Počas tohto času sa slnko postupne stále viac schováva a teploty klesajú. Kosenie trávnika večer poskytuje trávnatému porastu dostatok času na zotavenie predtým, než slnko začne znova pôsobiť. Obe možnosti sú teda v poriadku, preto sa rozhodnite pre tú, ktorá vám vyhovuje viac.


TIP: Dajte si pozor na kosenie po 22:00, aby ste nerušili susedov a nespôsobili prílišný hluk. Vyhnete sa tak potenciálnym pokutám alebo konfliktom.


Ako často kosiť trávnik?


Frekvencia kosenia závisí od rastu trávy a sezóny. Všeobecne sa odporúča kosiť trávnik raz týždenne počas obdobia aktívneho rastu, ktoré sa zvyčajne vyskytuje v horúcich letných mesiacoch. V tomto období je rast trávy intenzívny a pravidelné kosenie pomáha udržiavať trávnik krásny a zdravý.


Počas chladnejších období, ako je jar a jeseň, kedy rast trávy nie je taký rýchly, môžete kosiť trávnik menej často. V týchto mesiacoch môžete predĺžiť interval medzi koseniami na dva týždne. Je však dôležité sledovať rast trávy a prípadne upraviť frekvenciu kosenia podľa potrieb vášho trávnika.


Je tiež dôležité nezabúdať na to, že každý trávnik je trochu iný a môže vyžadovať individuálne nastavenie frekvencie kosenia. Sledujte rast trávy, vizuálny vzhľad a reakciu trávnika na kosenie a prispôsobte frekvenciu kosenia podľa potrieb vášho konkrétneho trávnika.


Kedy rozhodne nekosiť?


ranné kosenie trávy

Existujú niektoré situácie a obdobia, kedy je vhodné nekosiť trávnik. Tu je niekoľko príkladov:


Po daždi


Ak je trávnik mokrý po daždi, je lepšie počkať, kým vyschne. Kosenie mokrého trávnika môže spôsobiť nepravidelný strih a dokonca aj poškodenie koreňového systému.


Počas extrémnych horúčav


Ak je teplota príliš vysoká, kosenie môže byť pre trávnik príliš zaťažujúce. Vysoké teploty spolu s kosením môžu spôsobiť spálenie trávy a poškodenie koreňového systému. V takýchto prípadoch je lepšie počkať na chladnejšie dni.


Po období sucha


Ak trávnik prežíva dlhé obdobie sucha a je výrazne vyčerpaný, neodporúča sa ho kosiť. V takom prípade je dôležitejšie zamerať sa na zalievanie a obnovu trávnika. Kosenie suchého a oslabeného trávnika môže spôsobiť trvalé poškodenie.


Po aplikácii hnojív alebo pesticídov


Ak ste nedávno aplikovali hnojivá alebo pesticídy na trávnik, je potrebné počkať na určenú dobu predtým, ako ho skosíte. Dodržiavajte pokyny uvedené na obale prípravku, aby ste minimalizovali riziko poškodenia trávy.


Počas obdobia kvitnutia


Ak máte na trávniku kvitnúce rastliny, ako napríklad kvety alebo byliny, je lepšie počkať, kým kvitnutie skončí. Kosenie počas obdobia kvitnutia môže zničiť tieto rastliny a znížiť biodiverzitu vášho trávnika.


Aké sú účinné tipy pri kosení trávnika?


pokosený trávnik s kosačkou doobeda

1. Neodstraňujte viac ako jednu tretinu výšky trávy naraz. Pre pravidelné kosenie je ideálne udržiavať výšku trávy medzi 5 a 8 centimetrami, avšak pri prvom kosení po zime môžete začať vyššie a postupne znižovať.


2. Používajte ostré a čisté nože na kosenie. Tupo rezacie nože môžu trávu trhať, čo môže oslabiť trávu a zvýšiť riziko chorôb.


3. Zalievanie by malo byť dostatočné na to, aby sa udržala vlhkosť trávnika, ale zároveň by sa to s polievaním nemalo preháňať. Zalievajte radšej hlboko a menej často, aby sa podporil silný a odolný koreňový systém.


4. Ak kosíte vždy v rovnakom smere, tráva sa môže nakláňať len do jedného smeru. Občas preto zmeňte smer kosenia, aby ste získali rovnomerný vzhľad.


5. Odstraňte vyskakujúce kamene, hračky alebo iné predmety z trávnika pred kosením. Tieto predmety môžu byť nebezpečné a poškodiť kosiaci stroj alebo spôsobiť zbytočné úrazy.


Čím kosiť trávnik?


tráva kosená krovinorezom za večerného slnka

Existujú rôzne typy kosačiek, ktoré sa používajú na kosenie trávnika. Tu je prehľad niektorých najbežnejších typov:


Rotujúca kosačka s nožmi


Tento typ kosačky je najbežnejší a používa rotujúce nože na kosenie trávy. Môže ísť o benzínovú kosačku, elektrickú kosačku s pripojením na sieť alebo akumulátorovú kosačku. Rotujúce nože sekajú trávu a zanechávajú ju v rovnomernom stave.


Elektrická kosačka


Elektrická kosačka je typ kosačky, ktorá sa poháňa elektrickým motorom. Existujú dva hlavné typy elektrických kosačiek: kosačky s pripojením na sieť a akumulátorové kosačky. 


Elektrické kosačky s pripojením na sieť sú pripojené k elektrickej sieti pomocou napájacieho kábla. Ich hlavnou výhodou je neobmedzený čas prevádzky. Sú zvyčajne ľahšie a tichšie ako benzínové kosačky.


Akumulátorové kosačky fungujú na základe nabíjateľných batérií. Batéria vydrží určitý čas kosenia, ktorý závisí od modelu a kapacity batérie. Akumulátorové kosačky sú tichšie a majú nižšiu údržbu v porovnaní s benzínovými kosačkami. Jedinou nevýhodou je obmedzená výdrž batérie.


Benzínová kosačka


Benzínová kosačka je typ kosačky, ktorá je poháňaná benzínovým motorom. Benzínové kosačky majú výkonný benzínový motor, ktorý poskytuje dostatočnú silu na kosenie aj v prípade hrubších ale vyšších trávnatých porastov.


Robotická kosačka


Ide o modernú verziu kosačky, ktorá je automatická a samostatne sa pohybuje po trávniku. Robotické kosačky sú vybavené senzormi, ktoré im umožňujú sledovať priestor a vyhnúť sa prekážkam. Tieto kosačky sú pohodlné a ideálne pre tých, ktorí chcú minimalizovať úsilie spojené s kosením trávnika.


Pri výbere typu kosačky záleží na vašich preferenciách, veľkosti trávnika, teréne a dostupnosti energie. Je dôležité vybrať si spoľahlivú kosačku, ktorá je vhodná pre vaše konkrétne potreby a poskytne vám efektívne a jednoduché kosenie trávnika.

Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme s objednávkou alebo s informáciou o produkte.