fb-pixel

Zaregistrujte sa a využívajte naše výhody pre členov vernostného programu. Čím viac nakúpite, tým viac ušetríte. Naviac s nami máte až 60 dní na vrátenie tovaru.

Dom a záhrada

Spoznajte metódy, ako sa zbaviť mravcov v záhrade aj v domácnosti

mravce v byte na tanieri

Všetci sme sa už určite stretli s nepríjemnou situáciou, keď nám do domu alebo záhrady vtrhnú nevítaní hostia – húfy mravcov, ktoré sa malými cestičkami pokojne presúvajú do našich príbytkov. Zdá sa, že bez ohľadu na to, ako sa snažíte zabrániť im v tom, mravce si vždy nájdu cestu dovnútra.

Ale nezúfajte! V tomto článku vám ponúkame zaujímavé metódy, ktoré vám pomôžu zbaviť sa mravcov jednoducho a účinne. Od špeciálnych prípravkov po domáce triky s obyčajnými surovinami, pripravte sa objaviť tajomstvá, ako sa zbaviť týchto nezvaných hostí.



Sú mravce v záhrade škodlivé?

Stručne povedané, áno aj nie. Mravce samotné zvyčajne nepoškodzujú rastliny, ani sa nimi neživia. Môžu sa však stať nepríjemnými a nepriamo škodiť. Mraveniská a tunely môžu narušiť korene rastlín a spôsobiť nerovnosť pôdy.

Ich trus tiež mení pH pôdy, čo niektoré rastliny nemajú rady. Niekoľko mravcov nespôsobí veľké škody, avšak veľké populácie už môžu úrode uškodiť.


Odkiaľ sa mravce berú a prečo sa objavujú?

Mravce sú notoricky známi votrelci domácností a záhrad, ale odkiaľ presne pochádzajú a prečo sa rozhodnú usadiť v našich priestoroch?

Mravce zvyčajne žijú vo veľkých kolóniách pod zemou alebo v zhnitom dreve. Keď sa kolónia príliš rozrastie, vyšlú mravce zo svojich radov prieskumníkov, aby našli nové zdroje potravy a miesta na hniezdenie.

Keďže ich priťahujú omrvinky potravy, rozliate tekutiny, kompost, rastliny a vlhkosť, ak niečo z toho nájdu na vašom dvore alebo v dome, pošlú správu do kolónie a skôr, ako sa nazdáte, máte na svojom pozemku mravenisko.

Aby ste tomu zabránili, odstráňte prístup k zdrojom potravy a utesnite všetky trhliny alebo štrbiny vedúce dovnútra.

4 Jednoduché spôsoby, ako sa zbaviť mravcov v záhrade

pasca na mravce v záhrade

1. Nalákajte ich a chyťte do pasce


Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako sa zbaviť mravcov v záhrade, je nastražiť návnadu s bóraxom, cukrom alebo komerčnou návnadou na mravce a chytiť ich do pasce.

Pripravte si jednoduchú návnadu na mravce z bóraxu, cukru a vody.

Mravce ju prenesú späť do kolónie, kde bórax mravce otrávi. Môžete tiež vyskúšať vopred pripravené návnady na mravce, ktoré kúpite na Fuego.sk a umiestniť ich v blízkosti vstupných bodov do záhrady.

Mravce prenesú návnadu späť dovnútra a zlikvidujú celú kolóniu.


2. Používajte prírodné repelenty


Existuje mnoho prírodných zložiek, ktoré odpudzujú mravce a odrádzajú ich od vstupu do vašej záhrady. Posypte záhradu škoricou, kávovou usadeninou, chilli korením, citrónovou šťavou, octom alebo esenciálnymi olejmi, ako je eukalyptus, levanduľa, mäta alebo citrusy.

Silná vôňa mravce odradí.


3. Zablokujte prístupové body


Zistite, kadiaľ sa mravce dostávajú do vašej záhrady, a zablokujte im prístupové body. Všetky trhliny vedúce do záhrady utesnite alebo zalepte páskou proti poveternostným vplyvom.


Taktiež orežte stromy a kríky, ktoré sa dotýkajú záhrady alebo nad ňou presahujú. Mravce sa cez ne totiž často dostávajú do záhrady.


4. Udržujte záhradu v čistote


Jedným z najlepších spôsobov boja proti mravcom je zabrániť im v prístupe k zdrojom potravy a úkrytu. Odpratávajte pravidelne zo záhrady odumreté listy, mulč, kompost a hromady dreva, ktoré poskytujú mravcom miesta na hniezdenie.


Záhradné náradie, kvetináče a záhradné vybavenie skladujte mimo zeme. Pozbierajte opadané ovocie zo stromov a kríkov. Záhradné plochy udržiavajte dobre zatrávnené.

Vďaka menšiemu počtu úkrytov a prístupu k potrave bude vaša záhrada menej vhodná pre mravce a neusadia sa v nej v takom húfe.


Ako odstrániť mravce, ktoré sa dostali do vášho domu alebo bytu

mravce cestujúce do domu

Keď sa mravce dostanú do vášho domu, je dôležité ich čo najrýchlejšie odstrániť. Tu je niekoľko tipov na odstránenie mravcov, ktoré sa dostali do vášho domu.


1. Nájdite miesto vstupu


Prvým krokom je lokalizovať miesto, kadiaľ mravce vnikajú. Skontrolujte miesta, ako sú praskliny a štrbiny v stenách, medzery pod dverami, otvory alebo trhliny vedúce do pivnice alebo podkrovia atď.


Všetky nájdené miesta vstupu utesnite tmelom, poveternostnými páskami, dverovými stierkami alebo opravte poškodené sieťky, aby ste zabránili vniknutiu ďalších mravcov.


2. Používajte prírodné repelenty


Okolo miest, kadiaľ prechádzajú mravce posypte škoricu, kávovú usadeninu, citrónovú šťavu, čili korenie, prípadne na ne natrite ocot alebo eukalyptový olej. Silná vôňa mravce odradí a zmätie ich pachovú stopu.


Pozdĺž okenných parapetov a základných dosiek môžete umiestniť aj bobkové listy, uhorkovú šupku, kávovú usadeninu alebo škoricové tyčinky.


3. Zotrite pachové stopy

Mravce zanechávajú neviditeľnú pachovú stopu, ktorú sledujú iné mravce. Zotrite všetky pachové stopy okolo základných dosiek, pultov, podláh alebo stien pomocou roztoku z rovnakých dielov bieleho octu a vody.

Tým sa pachová stopa preruší a mravce budú zmätené.


4. Nainštalujte nástrahy na mravce alebo kyselinu boritú


Návnady na mravce obsahujúce kyselinu boritú alebo bórax sú veľmi účinné a mravce si návnadu odnesú späť do kolónie. Kvapky práškovej kyseliny boritej alebo komerčného gélu na nástrahy proti mravcom umiestnite na miesta, kde vidíte mravce, najmä v blízkosti vchodov.


Mravce návnadu skonzumujú a podelia sa o ňu s kolóniou, čím zlikvidujú celé hniezdo.


Vyhrajte boj s mravcami


Buďte trpezliví, pretože úplne vykynoženie mravcov v domácnosti či v záhrade môže trvať týždne alebo mesiace poriadneho úsilia. S trochou trpezlivosti a vytrvalosti však hravo prekonáte týchto drobných votrelcov.


Najlepšou obranou je dobrý útok, preto začnite pravidelne kontrolovať zvýšený výskyt mravcov a problém ihneď riešte. Keď prerušíte kolobeh kolónie odstránením zdrojov potravy, prístupových bodov a zničením hniezd, získate prevahu.

Pri boji proti mravcom vo vašej domácnosti môžete tiež využiť produkty z ponuky Fuego.sk, ktoré vám pomôžu a zjednodušia celý proces zbavovania sa mravcov.

Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme s objednávkou alebo s informáciou o produkte.