fb-pixel

Zaregistrujte sa a využívajte naše výhody pre členov vernostného programu. Čím viac nakúpite, tým viac ušetríte. Naviac s nami máte až 60 dní na vrátenie tovaru.

Dom a záhrada

Záhrada na jar: Na čo nezabudnúť pre úspešnú pestovateľskú sezónu?

záhrada na jar

S príchodom jari sa zem prebúdza k životu a s ňou aj naše záhradky. Túžba po zdravých kvetoch, ovocí či zelenine nás ženie von z domu, aby sme začali s prípravou na pestovanie. Prichádzajúca sezóna je ideálnym obdobím na prípravu záhrady a zabezpečenie, že naše kvety, ovocie a zelenina budú vyzerať a chutiť skvele. 

Pozrite sa preto na naše rady a triky pre úspešné pestovanie v tomto ročnom období.



Vyťažte z jari maximum


Aby ste pri pestovaní dosiahli požadovaný úspech, je dôležité nezabudnúť na určité kroky. Tu sú niektoré dôležité body pre úspešnú pestovateľskú sezónu:

1. Správne hnojenie v záhrade



Aby ste dosiahli najlepšie výsledky, je dôležité zvoliť správne hnojivo a taktiež správny čas na hnojenie. 

V závislosti od typu rastlín by ste mali hnojenie vykonať raz mesačne alebo raz za šesť týždňov. Vyskúšajte napríklad hnojivo Rokohumin, ktoré je ideálne pre jarné hnojenie rastlín.

2. Strihanie a rez ovocných stromov

Strihanie a rez ovocných stromov je nevyhnutným a dôležitým procesom pre ich správny rast a plodnosť. Mnoho druhov rastlín by sa malo na jar prerezať, aby sa stimuloval rast nových výhonkov. Prerezanie takisto pomáha zabrániť prílišnému rozmnožovaniu a udržuje rastliny zdravé. 


Idealne by sa strihanie malo vykonať v zime pred rašením a rezanie v čase kvitnutia. Používať by sa mali nože na strihanie a rezanie s dostatočne ostrým zubom. 


Vyskúšajte napríklad nožnice na konáre s pílkou, s ktorými bude prerezávanie rastlín hračkou.


Kedy strihať ovocné stromy a kry?

• Jablone a hrušky: Jabloniam a hruškám by sa mali na jar odstrániť odumreté, poškodené a choré vetvičky, aby sa podporil rast nových výhonkov. Tiež by sa mala odstrániť stará koruna.

• Hrozno: Hrozno je jednou z prvých ovocných rastlín, ktoré by sa mali na jar strihať. Strihanie sa odporúča skoro na jar ešte pred kvitnutím, aby sa podporil rast nových výhonkov.

• Slivky, čerešne, broskyne a marhule (kôstkové ovocie): Tieto plodiny odporúčame prestrihnúť a prerezať na jar alebo v skorom lete. Letné prerezávanie povzbudí váš strom, aby produkoval vyššiu ovocnú úrodu, prepustí vzduch a svetlo do stredu koruny stromu.

TIP:
Ak hľadáte návod, kedy strihať a rezať konkrétne ovocné stromy a kry, inšpirujte sa týmto abecedným zoznamom rastlín a správnej starostlivosti o ne.


3. Jarné sadenie

Ideálnym časom na sadenie je obdobie, keď je pôda dostatočne vlhká a teplá. Aby bolo sadenie úspešné, je dôležité vybrať správny čas pre každú rastlinu

Napríklad pre cibuľu či cesnak je vhodným časom sadenia skorá jar (v marci alebo apríli). Je to preto, že tieto rastliny potrebujú čas na koreňový rast pred tým, než sa objavia výhonky. Naopak, plodiny ako napríklad jahody sa odporúča sadiť neskôr na jar v mesiacoch máj alebo jún, pretože potrebujú teplo a slnečné svetlo pre kvitnutie a plodenie.

TIP:
Ak chcete vedieť, kedy sadiť aj ďalšie rastliny, pozrite si túto tabuľku a vypočítajte si, kedy sadiť ktorú plodinu.

sadenie jahôd na jar

4. Prísun vody


Dostatočné zalievanie je ďalším dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje kvalitu vypestovaných plodín. Na jar, keď sa rastliny prebúdzajú zo zimného spánku, je dôležité dostatočne ich zavlažovať, aby sa im podarilo dobre sa rozvinúť.

Skúste na zalievanie používať napríklad dažďovú vodu, ktorá obsahuje dôležité minerály pre rast rastlín


A ako sa starať o trávnik na jar? 


Hnojenie a vertikutácia trávnika sú veľmi dôležité pre zdravý rast a krásu trávnika.


Ideálne by sa mal trávnik hnojiť na jar a na jeseň, aby sa zabezpečilo dostatočné množstvo živín pre rast. Vertikutácia by sa mala vykonávať každý rok, aby sme tak odstránili odumreté listy a burinu.

jarné hnojenie a polievanie trávnika

Zabezpečte si vhodné náradie na jarné pestovanie


Ako vidíte, je toho veľa, na čo sa treba počas jari dôkladne pripraviť a zamerať, aby vaša úroda zožala úspech. 

Aby ste svoju záhradu udržali v dobrom stave, odporúčame zabezpečiť si v prvom rade vhodné záhradné náradie. Na stránke Fuego.sk nájdete širokú škálu výrobkov pre vašu záhradu, od hnojív a semien, až po náradie a repelenty na ochranu rastlín.

Zažite vďaka správnym pomôckam a našim radám radosť z pestovania a užívajte si krásnu záhradu po celú sezónu.

Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme s objednávkou alebo s informáciou o produkte.