fb-pixel

Zaregistrujte sa a využívajte naše výhody pre členov vernostného programu. Čím viac nakúpite, tým viac ušetríte. Naviac s nami máte až 60 dní na vrátenie tovaru.

Domácnosť

Jarné upratovanie domácnosti: Ako ho zvládnuť?

upratovanie na jar a umývanie okien

Bez ohľadu na to, či sa do jarného upratovania chystáte prvýkrát alebo ide o vašu každoročnú aktivitu, tento sprievodca vám poskytne návod krok za krokom, ktorý vám pomôže ľahko sa pripraviť na jarné upratovanie.


Upratovanie k jari prirodzene patrí


Jarné obdobie je pre mnohých z nás symbolom prebúdzajúcej sa prírody, dlhých dní a nového začiatku. Pre mnohé matky a ženy sa však jarné obdobie spája aj s jarným upratovaním domácnosti.


Je to skvelá príležitosť, ktoré osvieži každú miestnosť a kút novou energiou a organizáciou.


Kedy sa pustiť do jarného upratovania?


Či už chcete len osviežiť svoj priestor, alebo sa chcete vážne zbaviť preplnených kútov, obdobie do konca jari je ideálnym časom na to, aby ste sa konečne pustili do všetkých zanedbaných domácich prác.

Ideálny čas začať s jarným upratovaním je vtedy, keď je vonku dostatočne teplo na to, aby ste otvorili okná a vpustili dnu čerstvý vzduch. Môže ísť o koniec marca alebo začiatok apríla.


V tomto období navyše mestá a mestské časti často poskytujú dodatočné kontajnery na veľkoobjemový odpad, takže je to ideálna chvíľa na uvoľnenie miesta v domácnosti.

Začať s jarným upratovaním by ste však mali najmä vtedy, keď si zo svojho rozvrhu môžete vyčleniť jeden alebo dva dni, aby ste sa mohli venovať tejto úlohe.

Pre mnohých to môže byť víkend.

Ako na upratovanie jednotlivých miestností?


Aby sme vám jarné upratovanie čo možno najviac uľahčili, pripravili sme pre vás sprievodcu, ako sa najlepšie vysporiadať s každou miestnosťou vo vašom dome aj s odporúčaniami na konkrétne upratovacie pomôcky.

Obývačka

jarné upratovanie obývačky v dome

Začnite tým, že si prejdete všetky regály a poličky a odstránite z nich nepotrebné veci.


Zbavte sa všetkých starých novín, časopisov či papierov, ktoré už nebudete potrebovať. Aby ste sa ľahšie rozhodli, ktoré predmety si treba ponechať, ktoré vyhodiť alebo ktoré presunúť niekam inam,rozdeľte ich na tri hromádky: 


  1. 1. ponechať, 
  2. 2. darovať/vyhodiť alebo 
  3. 3. presunúť do inej izby.


Umyte okná


Použite čistiaci prostriedok a venujte umývaniu okien dostatok času. Budete prekvapení, o koľko jasnejšie potom bude vyzerať vaša obývacia izba.


Zbavte sa prachu a špiny handričkou z mikrovlákna.


Utrite všetky povrchy, aj tie, ktoré pri bežnom upratovaní zvyknete vynechať. Ak chcete, aby váš nábytok vyzeral opäť ako nový, použite čistiaci prostriedok na čalúnenie, aby ste ošetrili škvrny alebo zápach.


Vysajte všetky koberce a predložky.


Odstránite tak všetky nečistoty a chlpy domácich zvierat. Nezabudnite na všetky zákutia a poodsúvajte všetok nábytok.


Kuchyňa


Vydrhnite nánosy mastnoty a špiny v rúre, na sporáku a v mikrovlnke. Prejdite si aj police a skrinky a odstráňte nepotrebné veci.


Poriadne vyčistite a vytrieďte chladničku.


Väčšinou sa v nej nachádza kopu vecí, ktorým už odzvonilo a treba ich vyhodiť. Skontrolujte svoje zásoby a vyhoďte potraviny, ktoré sa blížia k dátumu spotreby. Pokiaľ sú ešte dobré, využite ich v nasledujúcich dňoch alebo ich môžete aj zmraziť.


Prečistite všetky kuchynské spotrebiče, riady a príbory. Nezabudnite vyhodiť či prípadne darovať tie, ktoré sú poškodené alebo nevyužívané.


Jedáleň


Prejdite všetky skrinky a vyhoďte nepotrebné veci. Očistite čalúnenie na stoličkách a poriadne poutierajte stôl. Nezabudnite vyčistiť a vyleštiť slávnostné príbory, taniere a poháre.


Kúpeľňa


Vyzbrojte sa vhodnými pomôckami. Na čistenie kúpeľne budete potrebovať kvalitné čistiace prostriedky, kefy, hubky a handry. Odporúčame vám používať ekologické a bezpečné prostriedky, ktoré neublížia vašim dýchacím cestám ani životnému prostrediu.


Venujte pozornosť dezinfekcii.


Kúpeľňa je miestom, kde sa zvyknú množiť baktérie a plesne, a preto je dôležité ju pravidelne dezinfikovať. Na tento účel použite dezinfekčné čistiace prostriedky alebo prírodné prostriedky, ako je napríklad ocot.


Vyhoďte všetky prázdne nádoby od produktov a preorganizujte si skrinky a pulty v kúpeľni tak, aby ste mali po ruke najmä produkty a pomôcky, ktoré používate najviac. 


Pracovňa


Urobte si poriadok vo svojich šuflíkov a vyhoďte z nich nepotrebné veci. Roztrieďte si papiere, dôležitú dokumentáciu odložte a nepotrebných papierov sa jednoducho zbavte.


Vyčistite si obrazovku a klávesnicu vášho počítača. 


Povrch utrite antibakteriálnou utierkou alebo čistiacim prostriedkom v spreji, pričom roztok s nízkym oplachom naneste mäkkou handričkou, aby ste odstránili akýkoľvek materiál, ktorý sa usadil na vrchnej časti klávesnice.


Ak sa okolo stola nachádza neporiadok s káblami, zabezpečte si organizér káblov, ktorý vás ušetrí zbytočného bordelu a pracného odmotávania káblov.


Detská izba

jarné upratovanie skrine v domácnosti

Skôr než sa pustíte do utierania povrchov, začnite triedením hračiek na tri hromádky: 


1. ponechať, 
2. darovať a 
3. vyhodiť. 


Je to skvelá príležitosť porozprávať sa s deťmi a preskúmať, čo už možno nepotrebujú. Taktiež vyhoďte poškodené hračky a prázdne školské pomôcky.


Drobné predmety, ako napríklad lego, oblečenie pre bábiky či pastelky sa zvyčajne povaľujú po celom dome alebo sú schované v náhodných zásuvkách.


V súčasnosti však existuje množstvo šikovných riešení na uskladnenie – od odkladacích boxov, ktoré sa zmestia pod postele, až po ľahké prútené koše určené do malých priestorov, ktoré navyše okrem plnenia funkčného účelu vyzerajú aj esteticky.


Prejdite sa po skrinkách a zbavte sa oblečenia, ktoré už vaše deti nenosia.


Jarné upratovanie nemusí byť trápením


Jarná sezóna môže priniesť nielen prebudenie a oživenie prírody, ale aj nášho domova. S trochou úsilia a správnym vybavením sa jarné upratovanie dá zvládnuť rýchlo a jednoducho.


Zabezpečte si vhodné pomôcky na Fuego.sk a ponorte sa do jarného upratovania.

Výsledkom bude nielen uprataný a svieži domov, ale aj pocit úspechu a spokojnosti s vlastnou prácou.

Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme s objednávkou alebo s informáciou o produkte.