fb-pixel

Zaregistrujte sa a využívajte naše výhody pre členov vernostného programu. Čím viac nakúpite, tým viac ušetríte. Naviac s nami máte až 60 dní na vrátenie tovaru.

Kancelária

Sprievodca kancelárskym papierom: Vyberte si správne

papier v kancelárií

Napriek tomu, že technológie hýbu svetom a môžeme sa s nimi pri práci v kancelárii čoraz častejšie stretnúť, kancelársky papier je klasikou, ktorá zostáva. Viete ale, že aj výber kancelárskeho papiera vie byť náročný a treba zohľadniť množstvo parametrov? Poradíme vám, ako si správne vybrať.


Ako vybrať papier do tlačiarne?


Vo vašej kancelárii by ste mali používať taký kancelársky papier, ktorý správne absorbuje atrament, či toner z vašej tlačiarne. Ak do tlačiarne totiž vložíte nesprávny typ papiera, môže byť konečný výsledok tlače nekvalitný, či dokonca môže papier vašu tlačiareň poškodiť.


Základom je zistiť, aký typ, veľkosť a gramáž papiera dokáže vaša tlačiareň spracovať:


Veľkosť papiera


Medzi ďalší základný parameter, na ktorý sa treba pri výbere papiera pozerať, je jeho formát. Formát označuje veľkosť papiera. Na tlač sa najčastejšie používa papier A4 s rozmermi 210 mm x 297 mm, ale väčšina tlačiarní umožňuje aj tlač formátu A3 (297 mm x 420 mm). Na ostatné formáty A zvyčajne potrebujete špeciálne tlačiarne, ktoré vám umožnia tlač plagátov alebo bannerov väčších rozmerov (A2 a A1), prípadne menších veľkostí (A5 a A6), ktoré sa zase hodia na tlač letákov.


Gramáž papiera


Pri tlači je dôležitá aj gramáž papiera. Čím vyššie číslo si kúpite, tým hrubší a menej priesvitný papier bude. Štandardný kancelársky papier má 70 až 80 g/m². Zadovážiť si môžete ale aj ťažšie papiere s gramážou 80 až 90 g/m², ktoré je vhodné použiť na tlač dôležitých dokumentov. Ak potrebujete vytlačiť pozvánky, pohľadnice, darčekové karty alebo iný propagačný materiál, odporúčame zvoliť si ešte väčšiu hmotnosť papiera, najlepšie 170 až 250 g/m².


druhy kancelárskeho papiera

Typ papiera


Výber správneho druhu papiera vám pomôže ovplyvniť kvalitu tlače, náklady a zároveň aj životnosť vašej tlačiarne.


Kancelársky papier je podľa kvality delený na tri typy: A, B a C.


• Papier typu A


Tento typ papiera sa najčastejšie používa v atramentových tlačiarňach. Papier typu A sa považuje za najkvalitnejší, čo však značí aj najvyššiu cenu. Je hladký, nemusíte sa preto báť, že by sa vo vašej tlačiarni zasekol. Ak sa však chystáte tlačiť stovky dokumentov denne, môže vás to vyjsť draho. Na tlač veľkého počtu papierov teda radšej zvoľte menej kvalitný typ. 


• Papier typu B


Papier typu B predstavuje zlatú strednú cestu. Cena aj kvalita je obstojná, preto sa hodí aj na tlačenie väčšieho počtu dokumentov. Môžete ho používať aj na obojstrannú tlač, vďaka čomu tiež ušetríte množstvo papiera a zároveň aj financií. Hodí sa nielen do atramentových, ale aj laserových tlačiarní.


• Papier typu C


Papier typu C sa hodí predovšetkým do laserových tlačiarní. Ja najlacnejším variantom na trhu. Tento papier je však zároveň najmenej kvalitný, a je vhodný najmä na čiernobielu tlač. Obsahuje najviac kriedy, preto je belší ako ostatné typy papiera. Po čase vám môže vo vašej tlačiarni zanechávať biely prášok, takže sa oplatí častejšie tlačiareň čistiť, aby sa vám od prachu neupchala.


Vyberte si z bohatej ponuky


U nás nájdete široký sortiment kancelárskych, ale aj rôznych iných druhov papierov na každodenné použitie. Môžete si vybrať medzi papiermi určenými na čiernobielu, aj farebnú tlač. Zabezpečte si kancelársky papier, ktorý bude vyhovovať vašej tlačiarni a zaručí vám kvalitne vytlačené dokumenty presne podľa vašich požiadaviek.

Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme s objednávkou alebo s informáciou o produkte.