fb-pixel

Zaregistrujte sa a využívajte naše výhody pre členov vernostného programu. Čím viac nakúpite, tým viac ušetríte. Naviac s nami máte až 60 dní na vrátenie tovaru.

Rodina

Veľká noc 2024: Kedy bude a čo o nej vieme?

dievcatko zdobiace velkonocne kolaciky v kuchyni

Veľká noc 2024 - nevyhnutné informácie o dátume a tradíciách. Tento pohyblivý sviatok prichádza každý rok, a je dobré byť pripravený na jeho príchod. Čítajte ďalej, aby ste sa dozvedeli, kedy bude Veľká noc v roku 2024 a aké sú zaujímavosti okolo tohto výnimočného sviatku. Čo potrebujete na veľkonočné pečenie a aké dekorácie sú vhodné na tento sviatok.


Kedy bude Veľká noc 2024?


Veľká noc v roku 2024 padne na víkend od piatka 29. marca do pondelka 1. apríla 2022. Voľné dni v podobe veľkonočných prázdnin budú trvať od 28. marca do 2. apríla 2024, a deti sa vrátia do školy až v stredu 3. apríla 2024. Tento termín sa môže pohybovať medzi 22. marcom a 25. aprílom.


Dôležité dátumy:


  • Veľký piatok: 29. marca 2024
  • Veľkonočná nedeľa: 31. marca 2024
  • Veľkonočný pondelok: 1. apríla 2024


Ako sa určuje dátum Veľkej noci?


Veľká noc pripadá na prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti. Jar začína úradne 21. marca, a tento deň slúži na výpočet termínu Veľkej noci. Je zaujímavé, že niekedy môže Veľká noc pripadnúť už v marci, ako v roku 2013, alebo aj v apríli, podobne ako v roku 2024.


Zaujímavosti o Veľkej noci


Veľká noc nie je len kresťanský sviatok, ale aj významná udalosť pre mnohých. Oslavuje sa ako zmŕtvychvstanie Ježiša Krista po jeho smrti na kríži. Nielen v cirkevnom prostredí, ale aj mimo neho, ľudia slávia Veľkú noc rôznymi tradíciami.


dievcatko maluje velkonocne vajicka s maminou

Veľkonočný pondelok a šibačka


Na Veľkonočný pondelok si mnohí užívajú tradičné hodovanie, polievanie a šibačku. Muži a chlapci chodia po domácnostiach so šibačkou v ruke, aby "oblievali" ženy a dievčatá. Táto starodávna tradícia pridáva k ľudovej atmosfére a zvykom Veľkej noci.


velka oblievacka na velkonocny pondelok

Veľkonočné dekorácie


Okrem tradičných osláv môžete svoje domácnosti ozdobiť veľkonočnými dekoráciami. Sošky do záhrady či do kuchyne, farebné zajačiky a kuriatká pridajú k tomu správny veľkonočný nádych. Prežite túto sviatočnú dobu v atmosfére plnej radosti a farieb.


Veľkonočné pečenie


Čo by to bolo za Veľkú noc bez voňavého veľkonočného pečenia? Vyskúšajte veľkonočné vykrajovačky na medovníky a iné koláče. Vyberte si špeciálnu formu na veľkonočného baránka a pripravte sa na sladké potešenie pre celú rodinu. Nezabudnite na ďalšie potreby na veľkonočné pečenie, aby ste si mohli užiť vytváranie a konzumáciu týchto lahôdok.


stol plny velkonocnych dekoracii a pecenia

Tešíte sa na Veľkú noc 2024? Teraz už viete, kedy príde a aké sú zvyky spojené s týmto pohyblivým sviatkom. Pripravte sa na tradičné oslavy, ozdobte svoje domovy a užívajte si voňavé veľkonočné pečenie. Veľká noc je čas radosti a spoločného oslavovania, a my vám prajeme krásne a pohodlné sviatky!

Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme s objednávkou alebo s informáciou o produkte.