fb-pixel

Zaregistrujte sa a využívajte naše výhody pre členov vernostného programu. Čím viac nakúpite, tým viac ušetríte. Naviac s nami máte až 60 dní na vrátenie tovaru.

Rodina

Zábava pre deti: Aké aktivity ich zabavia doma či vonku?

zábava pre deti vonku aj vnútri

Hľadáte nápady, ako zabaviť deti počas prázdnin alebo víkendov? Či už vyhľadávate organizované hry vonku na záhrade alebo vnútri, pripravili sme si pre vás niekoľko nápadov, ktoré môžu deti zabaviť a príjemne vám spoločne vyplniť voľný čas.


Nápady, ako zabaviť deti v interiéri


Interiér nemusí znamenať len čas strávený pri televízii, videohrách alebo počítači. V závislosti od veku detí, o ktoré sa staráte, existuje mnoho hier, ktoré sa dajú prispôsobiť ich potrebám.


Tu je niekoľko nápadov, čo môžete robiť s deťmi aj vtedy, keď je vonku škaredé počasie alebo keď potrebujete stráviť čas v interiéri:


1. Varenie s deťmi


Ide o skvelý spôsob, ako tráviť spoločný čas doma, a konečný výsledok napokon môže byť aj chutný. Nechajte ich sledovať recept, odmerať množstvo ingrediencií alebo spoločne vymýšľajte zábavné recepty.


2. Puzzle, lego, stavebnice


Väčšinu malých detí zabavíte aj pri aktivitách ako sú puzzle, skladanie kociek alebo stavebníc Lego. Tieto činnosti nielenže zlepšujú ich motorické zručnosti, ale podporujú aj kreativitu.

deti baviace sa pri stavaní lega

3. Spoločenské hry pre deti


Stolové hry sú klasickým spôsobom, ako stráviť príjemný čas, precvičiť rôzne kreatívne aj strategické zručnosti a spoločne sa zabaviť.


4. Omaľovánky, kreslenie


Deti milujú kreslenie, omaľovávanie a vystrihovanie. Ponúknite im papier, farebné ceruzky, vystrihovačky a farby a sledujte, čo z týchto možností vytvoria.


Nápady, ako zabaviť deti v exteriéri


Keď je pekné počasie, preneste zábavu von do záhrady alebo do blízkeho parku. Tu je niekoľko nápadov na hry vonku, pri ktorých sa vaše deti budú môcť naplno vyšantiť a vybehať:


1. Pohybové hry


Deti milujú pohyb, behanie a šantenie. Pripravte preto pre ne akúkoľvek pohybovú hru, ktorá im dovolí naplno vypustiť všetku energiu a dosýta sa vyblázniť.


Môžete pripraviť rôzne pohybové hry s ľahko dostupnými materiálmi, ako sú lopty či lietajúce taniere, alebo povzbuďte svoje deti, aby usporiadali preteky na dvore cez prekážkové dráhy.


2. Trampolína

dievčatko baviace sa na trampolíne

Trampolína je skvelá forma zábavy a pohybu zároveň. Využite ju pre rôzne pohybové hry alebo nechajte deti voľne skákať a užívať si pohyb na čerstvom vzduchu.


3. Vytváranie bunkru


Deti zbožňujú tajné miesta a úkryty. Pomôžte im vytvoriť bunkre alebo pevnosti z kartónových krabíc, kobercov, dek a podobne. Nechajte ich fantáziu naplno sa rozvinúť a vymýšľajte spoločne rôzne hry v bunkri.


4. Hľadanie pokladu


Vytvorte pre deti mapu s pokladom a nechajte ich hľadať poklad na záhrade. Na miestach, kde sa skrýva poklad, môžete umiestniť rôzne výzvy alebo úlohy.


5. Skrývačka


Klasika, ktorá deti nikdy neomrzí. Na záhrade sú však skryté miesta navyše. Nechajte deti skrývať sa medzi kríkmi, pod stromami alebo v iných zákutiach vašej záhrady.


6. Vodné hry


V lete si deti veľmi radi hrajú s vodou. Môžete pre ne pripraviť rôzne vodné hry ako napríklad naháňačku s vodnými pištoľami, nafukovacie bazény, vodné bomby, alebo skákanie cez záhradnú hadicu.


7. Tvorivé hry


Ponúknite deťom materiály ako napríklad kriedy na chodník, farby na kreslenie po kamienkoch, alebo materiály na tvorbu záhradných soch. Nechajte ich tvorivosti naplno sa prejaviť a užívajte si kreatívnu zábavu vonku na čerstvom vzduchu.


Tipy na výlety s deťmi

rodina s dieťaťom na výlete v prírode

Ako bonus pre vás máme niekoľko tipov na zábavné výlety s deťmi, ktoré môžete absolvovať v rôznych regiónoch Slovenska.


Západné Slovensko


1. Hrad Červený kameň


Tento hrad sa nachádza v blízkosti Bratislavy a ponúka ideálny jednodňový výlet pre rodinu s deťmi. 


Hrad organizuje aj prehliadky so sprievodcom v dobových kostýmoch, múzeum hračiek a exponáty z prostredia rytierskeho života.


2. ZOO Bojnice


ZOO Bojnice je jedným z najstarších a najkrajších zvieracích parkov na Slovensku, ktorý sa nachádza v blízkosti Bojnického zámku. Park má pestrú zbierku zvierat z celého sveta a ponúka množstvo zaujímavých aktivít pre deti a dospelých. 


V parku sa nachádza viac ako 400 druhov zvierat. Okrem pozorovania zvierat má ZOO pripravené aj iné atrakcie, napríklad kŕmenie klokanov či vstup do pavilónu motýľov a pozorovanie týchto krásnych tvorov v ich prirodzenom prostredí. 


ZOO Bojnice sa nachádza blízko k Bojnickému zámku, ktorý je jedným z najkrajších zámkov na Slovensku. Ponúka návštevníkom prehliadku zámku, parku a múzea. 


Pre deti je tu tiež možnosť sa zapojiť do rôznych interaktívnych aktivít, ako napríklad hľadanie tajného pokladu alebo prehliadka zámku v krojoch. V Bojnickom zámku sa tiež často organizujú rôzne podujatia, ako napríklad zámkové slávnosti alebo festival rytierskej kultúry.


3. Malkia Park pri Orechovej Potôni


Tento tip na výlet sa opäť týka zvieratiek – v Malkia Parku však uvidíte kopu divokých mačkovitých šeliem ako levy púšťové, bengálske tigre či americké pumy. Ide o súkromnú ZOO, ktorá bola vytvorená ako útočisko pre zvieratá, ktoré už pôvodní majitelia nepotrebovali alebo sa o nich už nemohli starať. 


Tieto zvieratká by však vo voľnej prírode už neprežili, preto  im Malkia Park vytvoril podmienky na nový, dôstojnejší život.


Stredné Slovensko


1. Aquapark Tatralandia

deti baviace sa v Tatralandii

Tatralandia je jedným z najväčších vodných parkov v strednej Európe a nachádza sa v obci Liptovský Mikuláš na Slovensku, priamo v blízkosti Nízkych Tatier. Ponúka množstvo atrakcií pre deti aj dospelých.


V parku sa nachádza viac ako 20 bazénov, ktoré zahŕňajú vodné atrakcie pre deti, termálne bazény, tobogány a mnoho ďalších vodných aktivít. 


Tatralandia je výbornou voľbou pre rodiny, ktoré chcú tráviť čas spolu a užiť si množstvo zábavy v príjemnom prostredí.


2. Habakuky na Donovaloch


Ak hľadáte rodinný výlet plný originálnych zážitkov, rozprávková dedina Habakuky je ideálnym miestom pre vás. 


Habakuky sa nachádzajú v Donovaloch, populárnej horskej destinácii na Slovensku. Park je obklopený krásnou prírodou a ponúka množstvo aktivít pre deti rôznych vekových kategórií.


Hrdinovia slovenských ľudových príbehov ako Laktibrada, Popolvár alebo Zlatá Priadka vás vtiahnu do autentického príbehu, ktorý vám bude pripomínať stránky vašich obľúbených rozprávok od Dobšinského. 


Na každom rohu vás čaká fantázia a hravosť, či už v originálnej rozprávkovej architektúre, interaktívnych divadelných predstaveniach alebo ukážkach ľudových remesiel.


3. Demänovská jaskyňa slobody


Táto jaskyňa patrí medzi najkrajšie jaskyne na Slovensku a ponúka návštevníkom možnosť vidieť unikátne klenby, stalaktity a stalagmity v podzemí. 


Pre deti je to zároveň skvelá príležitosť na spoznanie tajomstiev podzemnej krajiny. V jaskyni je tiež možné vidieť zvieratá a rastliny, ktoré sú špecifické pre tento konkrétny biotop. 


Okrem toho je v Demänovskej doline možné nájsť aj množstvo ďalších aktivít pre deti a celú rodinu. Môžete sa vybrať na turistiku v okolí jaskyne, navštíviť Demänovskú ľadovú jaskyňu alebo si vyskúšať zipline v areáli Tarzania Tatralandia. K dispozícii sú tiež rôzne cyklotrasy a pešie chodníky, ktoré vedú okolo krásnej prírody a horských scenérií.


Východné Slovensko


1. Slovenský raj


Slovenský raj je nádherná krajinná oblasť na východe Slovenska, ktorá ponúka rôzne možnosti na aktívny výlet s deťmi. Zvlášť atraktívne sú turistické trasy, ktoré vedú cez skalné rokliny, po drevených lávkach a ponúkajú jedinečné výhľady na okolitú krajinu. 


Jednou z najkrajších a najobľúbenejších trás je turistická trasa cez roklinu Suchá Belá. Táto trasa ponúka niekoľko náročných častí cez skalné útvary a kaskády, ktoré však sú zabezpečené lanovkami a reťazami a zaručujú tak návštevníkom bezpečie a zážitok z prekonávania náročných terénov.


Pre deti, ktoré ešte nie sú pripravené na náročné trasy, sú vhodnejšie turistické trasy po drevených lávkach cez rokliny Piecky a Kyseľ. Deti sa budú môcť prechádzať po lávkach, pozorovať okolitú prírodu a vychutnať si nádherné výhľady.


2. Zemplínska Šírava


Zemplínska Šírava je najväčšie vodné dielo na Slovensku, ktoré sa nachádza na východe krajiny. Tento prekrásny kúpeľný región ponúka návštevníkom množstvo aktivít a zážitkov pre celú rodinu. 


Jazero Zemplínska Šírava je vynikajúce pre vodné športy, ako napríklad jazdu na vodnom skútri, vodné lyžovanie alebo windsurfing. Deti sa môžu vyhrať na detských ihriskách priamo na brehu jazera alebo v blízkosti kempov a letných kúpeľov. V okolí jazera sa nachádza množstvo cyklotrás, ktoré vedú po prekrásnej prírode a ponúkajú výhľady na okolitú krajinu. 


V blízkosti jazera sa nachádza aj viacero zaujímavých miest, ktoré stojí za návštevu. Jedným z nich je národná kultúrna pamiatka barokový zámok Betliar, ktorý ponúka prehliadky zámockých interiérov a prekrásne záhrady. 


Pre deti je tu tiež zábavný park Vinné, ktorý ponúka množstvo atrakcií ako napríklad kolotoče, skákacie hrady, trampolíny, lanové prekážky a mnoho ďalších. Zábavný park je vhodný pre deti všetkých vekových kategórií. 


Celkovo je Zemplínska Šírava ideálnym miestom na letný výlet s deťmi, kde sa môžu vyhrať pri vode, pozorovať okolitú prírodu a užívať si rodinný čas v príjemnom prostredí.


Bavte sa spolu s deťmi

zábava doma

Deti sa v dnešnej dobe nemusia baviť len hraním hier na počítači alebo sledovaním televízie. Existuje množstvo aktivít, ktoré sú vhodné pre deti a pomáhajú im rozvíjať ich zručnosti, záujmy a predstavivosť. V tomto článku sme vám preto pripomenuli klasické, no nesmrteľné aktivity, ako zabaviť deti v interiéri aj exteriéri. 


Okrem týchto tipov sme vám taktiež priniesli zopár nápadov na výlety s deťmi po celom Slovensku. 


Nezabudnite, že čas strávený s rodinou a deťmi je neoceniteľný. Nie je to len o aktivitách a výletoch, ale aj o spoločnom trávení času, rozprávaní, smiechu a spomienkach. Preto sa nebojte vymyslieť si niečo netradičné a užiť si kvalitný rodinný čas.

Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme s objednávkou alebo s informáciou o produkte.