fb-pixel

Zaregistrujte sa a využívajte naše výhody pre členov vernostného programu. Čím viac nakúpite, tým viac ušetríte. Naviac s nami máte až 60 dní na vrátenie tovaru.

Škola

Školská taška pre prváka: Na čo by ste pri výbere nemali zabudnúť?

prvaci so skolskymi taskami

Výber školskej tašky pre prváka je veľká vec. Mnohí z dospelých si doteraz pamätajú, ako vyzerala ich prvá školská aktovka. Tá by však nemala byť len atraktívna, ale mala by predovšetkým spĺňať funkčné parametre. Na čo sa teda zamerať pri jej výbere?


Tipy pri výbere prvej školskej tašky


Ak by rodičia a deti vyberali prvú školskú tašku pre dieťa samostatne, výsledok by bol nepochybne veľmi odlišný. Tí najmenší by najradšej na svojich pleciach nosili tašku s jednorožcom, princeznou alebo pretekárskymi autami, avšak rodičia sa musia pozerať aj na dôležitejšie funkcie, ako sú odolnosť, ergonómia či veľkosť.


Už od nástupu do prvého ročníka majú deti plno povinností. S tým sa viaže aj množstvo učebných pomôcok a učebníc. Deti musia do školskej tašky zmestiť na každý predmet iný zošit, učebnicu, pracovný zošit. Okrem toho potrebujú nabitý peračník, školské pomôcky a samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na desiatu a vodu.


Prinášame preto tipy, na čo všetko sa zamerať pri výbere prvej školskej tašky pre vaše dieťa:


1. Hmotnosť školskej tašky


Pri množstve vecí, ktoré bude dieťa v taške nosiť, je jedným z kľúčových parametrov hmotnosť samotnej tašky. Preťažené tašky môžu negatívne vplývať na správne držanie tela a vývin chrbtice detí. 


Školská taška by tak mala mať čo najnižšiu hmotnosť, nemala by vážiť viac ako 1200 gramov. Zároveň dbajte na to, aby hmotnosť batohu aj s obsahom nepresahovala 15% telesnej hmotnosti vášho dieťaťa. Ak vaše dieťa váži napríklad 30 kg, školská taška by mala vážiť menej ako 4,5 kg.


2. Veľkosť školskej tašky


Niektorí rodičia si môžu myslieť, že väčšia školská taška je pre deti lepšia, pretože poskytuje väčšiu kapacitu. Z finančného hľadiska to tiež dáva zmysel, pretože väčší batoh môže deťom poslúžiť viac rokov. Tento postoj však nie je zrovna najvhodnejší. Prváčikov môže totiž veľká školská taška príliš zaťažovať, čo vedie k nezdravému držaniu tela. 


Všeobecné pravidlo hovorí, že vrchná časť tašky by nemala presahovať líniu ramien, a spodná časť by nemala presiahnuť boky. Šírka tašky by tiež mala byť menšia ako šírka ramien.


3. Nastaviteľnosť popruhov


Vyberajte také tašky, ktoré majú nastaviteľné dvojramenné popruhy. Ramenné popruhy by mali byť polstrované a dostatočne široké, aby sa pohodlne nosili. Zároveň by sa mali dať skrátiť tak, aby taška pevne sedela na tele vášho dieťaťa a nenakláňala sa. Ideálna poloha je, keď taška pohodlne sedí medzi ramenami a uprostred chrbta. Nastaviteľný bedrový popruh tiež pomáha odstrániť napätie z ramien a krku a rozložiť váhu na panvu a nohy.


4. Dostatok vreciek


Vyberte si batohy s vreckami, otvormi a prepážkami na rovnomerné rozloženie hmotnosti. Zošity a knihy môžu ísť do rovnakej hlavnej prehriadky, zatiaľ čo menšie veci by mali mať svoje vlastné miesto. Peračníky by sa mali dať zasunúť do otvorov v hlavnej priehradke. 


V ideálnom prípade by mala mať taška aj predné vrecko na veci, ku ktorým bude vaše dieťa potrebovať okamžitý prístup.


5. Materiál školskej tašky


Na materiáli školskej tašky taktiež záleží, pretože určuje odolnosť a hmotnosť tašky. Školské tašky z plátna alebo bavlny sú síce ľahké, ale zvyčajne neposkytujú ochranu proti vode. Naopak, tie zo syntetických tkanín, napríklad z nylonu alebo polyesteru, majú tendenciu byť ľahšie a odolnejšie voči vode ako bavlna. Pri výbere preto zvážte aj materiál, z ktorého je taška vyrobená.


6. Bezpečnostné prvky


Nezabudnite pri výbere školskej tašky aj na bezpečnostné prvky. Vďaka nim bude vaše dieťa chránené aj v zhoršených svetelných podmienkach. Niektoré batohy sú vybavené reflexnou nášivkou, ktorá uľahčuje vodičom alebo iným dospelým vidieť vaše dieťa, najmä keď ide skoro ráno alebo v noci. Ak však ale batoh takéto prvky neobsahuje, nevadí – viete to vyriešiť aj externým bezpečnostným prvkom, napríklad nášivkou, ktorú na školskú tašku sami prišijete.


Vyberajte štýlové, no zároveň funkčné školské tašky


Ak sa budete riadiť vyššie spomenutými tipmi, ste na dobrej ceste kúpiť vášmu drobcovi správnu školskú tašku, ktorá sa mu bude nielen páčiť, ale bude plniť aj funkčné parametre. 


dievcenska skolska taska

Ak hľadáte odolné a kvalitné školské tašky a aktovky so skvelým dizajnom, prezrite si našu širokú ponuku školských tašiek pre deti. V prípade potreby alebo otázok nás neváhajte kontaktovať. Zaistite svojmu dieťaťu kvalitu, ktorú bude s láskou nosiť každý školský deň.

Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme s objednávkou alebo s informáciou o produkte.