fb-pixel

Zaregistrujte sa a využívajte naše výhody pre členov vernostného programu. Čím viac nakúpite, tým viac ušetríte. Naviac s nami máte až 60 dní na vrátenie tovaru.

Dom a záhrada

Ako na správne polievanie paradajok? Odkryte tajomstvo bohatej úrody

polievanie paradajok konvou

Pestovanie paradajok je pre mnohých záhradkárov vášňou aj výzvou. Aby sme dosiahli bohatú úrodu, je dôležité venovať pozornosť mnohým detailom, pričom jedným z kľúčových aspektov je správne polievanie. V tomto článku vám poskytneme užitočné rady a tipy, ako na to.


Ako často polievať paradajky?


Voda je pre paradajky, rovnako ako aj pre nás ľudí, podstatným elementom, bez ktorého sa im dariť nebude. Avšak ani prehnané zalievanie nepadne na úrodnú pôdu, preto je dôležité nájsť zlatú strednú cestu, aby sme sa vyhli ako prebytku, tak aj nedostatku vody.


Frekvencia polievania paradajok závisí od viacerých faktorov, ako sú fáza rastu rastliny, klimatické podmienky a typ pôdy:


  • Počas klíčenia a v raných fázach rastu je dôležité udržiavať pôdu konzistentne vlhkú, ale nie premočenú.
  • Keď rastliny vstúpia do fázy kvitnutia a tvorby plodov, zvýšte množstvo vody. V horúcich letných mesiacoch ich možno budete musieť polievať aj každý deň, zatiaľ čo v chladnejšom počasí stačí polievať menej často.
  • Pri dozrievaní plodov paradajok ich zalievajte opatrne, ideálne vždy po zbere, aby ste predišli praskaniu plodov.


V skleníkoch je najlepšie polievať paradajky v ranných hodinách, pričom potom zabezpečte adekvátne vetranie.


Ako polievať paradajky?


Zalievanie paradajok by sa malo vykonávať výhradne od spodnej časti, avšak nie až k samotnej stonke, aby sme zabránili zbytočnému státiu vody a zhutneniu pôdy v jej okolí. 


Pôdu okolo stonky pravidelne prekyprite, vďaka čomu bude vzduch lepšie prúdiť ku koreňom.


Čo sa týka metód zavlažovania paradajok, na výber máte z viacerých možností:


1. Ručné polievanie

ručné polievanie paradajok

Ručné polievanie predstavuje tradičnú metódu, ktorá umožňuje presnú kontrolu nad množstvom a presným miestom aplikácie vody. Hoci je táto metóda časovo náročnejšia a vyžaduje viac úsilia, poskytuje záhradkárom možnosť bližšieho spojenia s ich rastlinami a lepšie pozorovanie ich zdravotného stavu a potrieb.


Pri ručnom polievaní je dôležité používať konvu alebo hadicu s rozprašovačom, aby voda mohla byť aplikovaná jemne a priamo k zemi okolo rastlín.


2. Kvapková závlaha


Kvapková závlaha je jednou z najefektívnejších metód zavlažovania paradajok. Tento systém umožňuje pomalé a cielené uvoľňovanie vody priamo k základu rastliny, čo minimalizuje odpar a zabezpečuje, že voda je efektívne využitá tam, kde je najviac potrebná – pri koreňoch.


Kvapková závlaha je šetrná k vode – znižuje jej plytvanie a zároveň zabraňuje vzniku plesní a chorôb, ktoré môžu byť spôsobené nadmernou vlhkosťou listov.


3. Zavlažovanie systémy


Pre väčšie záhrady alebo pre tých, ktorí hľadajú efektívnejšie riešenia bez nutnosti každodennej manuálnej práce, sú ideálnou voľbou práve zavlažovacie systémy.


Automatizované zavlažovacie systémy, ako sú sprinklery alebo nastaviteľné zavlažovacie hlavice môžu poskytnúť rovnomerné pokrytie veľkých plôch a zabezpečiť, že všetky rastliny dostanú potrebné množstvo vody.


Je však dôležité, aby ste tento systém pravidelne kontrolovali a prispôsobovali nastavenia podľa aktuálnych potrieb rastlín a počasia.


Čím polievať paradajky?

poliate rajčiny v záhone

Kvalita vody je kľúčová. Voda by mala byť čo najmenej tvrdá a bez chemikálií, ktoré by mohli rastliny poškodiť. Ak máte prístup k dažďovej vode, je to vynikajúca voľba pre polievanie paradajok, pretože je prirodzene mäkká a bez chemikálií.


V prípade použitia vody z verejného vodovodu je dobré nechať ju odstáť, aby sa odparil chlór. Hoci sú tieto chemikálie bezpečné pre ľudskú spotrebu, môžu byť škodlivé pre rastliny. Chlór môže inhibovať rast rastlín a poškodiť mikroorganizmy v pôde, ktoré sú dôležité pre ich zdravie.


Nechajte preto vodu odstáť aspoň 24 hodín v otvorenej nádobe, aby sa chlór mohol odpariť, alebo použite filtre na odstránenie chlóru.


Čím hnojiť paradajky?

Vyvážené hnojenie je rovnako dôležité ako správne polievanie.


1. Hnojivá bohaté na draslík a fosfor

Odporúčame používať hnojivá bohaté na draslík a fosfor, ktoré podporujú tvorbu a dozrievanie plodov. Draslík je nevyhnutný pre celkovú vitalitu rastliny a jej schopnosť odolávať chorobám.


Zároveň podporuje tvorbu cukrov v plodoch, čo vedie k lepšej chuti paradajok. Fosfor je zase dôležitý pre koreňový systém, podporuje silný rast koreňov a pomáha pri tvorbe plodov.


2. Organické hnojivá

Pre tých, ktorí preferujú prírodné metódy pestovania, sú organické hnojivá vynikajúcou voľbou. Kompost a zrelý hnoj sú dva z najpopulárnejších a najefektívnejších organických hnojív, ktoré môžu byť použité pre paradajky. 


Tieto hnojivá poskytujú rastlinám široké spektrum živín a zároveň zlepšujú štruktúru pôdy, čo je dôležité pre udržanie vlhkosti a zabezpečenie dobrého prúdenia vzduchu ku koreňom. Kompost môže byť aplikovaný priamo do pôdy pred výsadbou alebo použitý ako mulč okolo rastlín, čím zároveň znížite výskyt burín. 


Zrelý hnoj však aplikujte opatrne, aby ste predišli prehnanému nasýteniu pôdy živinami, ktoré by mohli rastliny skôr poškodiť než pomôcť.


Vybavte sa vhodnými nástrojmi na pestovanie paradajok

čerstvo poliate sadenice paradajok

Správne nástroje a pomôcky môžu uľahčiť starostlivosť o paradajky a zlepšiť vašu úrodu. Na Fuego.sk nájdete široký výber zavlažovacích systémov, hadíc, postrekovačov a ďalšieho záhradného náradia, ktoré vám pomôže dosiahnuť bohatú úrodu paradajok. 


Prezrite si našu ponuku a vyberte si to najlepšie pre vaše záhradkárske potreby.

Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme s objednávkou alebo s informáciou o produkte.