fb-pixel

Zaregistrujte sa a využívajte naše výhody pre členov vernostného programu. Čím viac nakúpite, tým viac ušetríte. Naviac s nami máte až 60 dní na vrátenie tovaru.

Rodina

Poznáte veľkonočné zvyky a tradície na Slovensku?

veľkonočné tradície - vajíčka a korbáče

Veľká noc sa spája s mnohými veľkonočnými zvykmi, chutnými jedlami a srdečnými návštevami. Napriek tomu, že niektoré z týchto tradícií postupne blednú a ich symbolika sa z našej pamäti vytráca, je dôležité pripomínať si ich a odovzdávať ich ďalším generáciám.


Tento článok vás preto prevedie známymi, aj menej známymi veľkonočnými tradíciami na Slovensku: od pôstu pred Veľkou nocou až po bohaté veľkonočné oblievanie a šibanie.


Veľkonočné tradície na Slovensku


Pôst pred Veľkou nocou: Príprava ducha a tela


Pôst pred Veľkou nocou je obdobím prípravy, kedy sa veriaci pripravujú na najväčší kresťanský sviatok – zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Tento čas spájajú s obmedzením konzumácie mäsitých jedál, prípadne iným obmedzením v jedle, čo má symbolizovať očistu tela i ducha.


V minulosti sa na našom území tento pôst dodržiaval veľmi prísne, avšak pre chudobnejšie vrstvy spoločnosti to aj tak nepredstavovalo zásadnú zmenu. Ich skromný životný štýl bol odrazom sociálneho postavenia, kde mať na stole mäso patrilo len k nedeľným výnimočným chvíľam, a aj to nie vždy.


Morena a vítanie jari počas pôstu


V období pôstu sa na Slovensku udržiavali aj iné zaujímavé tradície, ktoré boli spojené s príchodom jari a prípravou na Veľkú noc. Druhá pôstna nedeľa, známa pod rôznymi názvami ako „Čierna“, „Murienova“ alebo „nedeľa Moreny“, bola významná svojím jedinečným zvykom.


Počas tejto nedele sa v kuchyniach servírovali dlhé šúľance, ktoré mali podľa ľudovej viery zabezpečiť bohatú úrodu a dlhé klasy na poliach. Symbolickým aktom tohto dňa bolo vynášanie a pálenie figuríny Moreny, čo predstavovalo rozlúčku so zimou, chorobami a smrťou.


Kvetná nedeľa symbolizovala príchod Ježiša do Jeruzalema

kresťanské tradície na veľkú noc

Nasledujúca nedeľa, známa ako Kvetná nedeľa, otvárala brány do pašiového, veľkonočného týždňa. V tento deň sa v kostoloch konalo požehnanie zelených ratolestí, čím si veriaci pripomínali príchod Ježiša Krista do Jeruzalema, kde ho ľudia vítali s palmovými ratolesťami.


Na Slovensku sa však namiesto palmových ratolestí svätia vetvičky z bahniatka alebo rozvinuté rakytové prúty, ktoré symbolizovali nový život a zdravé narodenie. Tieto tradície nám pripomínajú hlboké korene a význam, ktorý ľudia pripisovali prírodným cyklom a zmenám ročných období.


Varenie zelených jedál na Zelený štvrtok


Zelený štvrtok je prvým dňom veľkonočných sviatkov, kedy sa na Slovensku dodržiava tradícia varenia zelených jedál. Tento zvyk taktiež symbolizuje príchod jari a obnovu prírody.


Medzi tradičné jedlá patria špenátové polievky, šaláty z mladých bylín, ale aj rôzne druhy zeleninových jedál. Tento deň je spojený s obnovou a čistotou, čo sa odráža aj v jedálničku.


Zdobenie vajíčok: Symbol Veľkej noci

tradičné zdobenie veľkonočných vajíčok

Veľkonočné vajíčka, symbol plodnosti a nového života, sú neoddeliteľnou súčasťou veľkonočných tradícií na Slovensku. Pred samotným varením sa na vajíčka pevne pripevňovali kvety a listy, aby po varení zanechali na škrupine krásne odtlačky.


Dievčatá sa snažili pre svojich milých vytvoriť čo najkrajšie zdobené vajíčka, na ktoré často písali láskyplné odkazy alebo venovali osobitné texty určené len vyvolenému.  


Metódy zdobenia boli rôznorodé a zahŕňali techniky ako: 


  • batikovanie,
  • voskovanie,
  • leptanie octom,
  • farbenie kapustnicou,
  • vyškrabávanie,
  • obalovanie slamou,
  • obalovanie farebnou niťou (dnes často bavlnkami) či
  • odrôtovanie.


Tým sa každé vajíčko stalo unikátnym umeleckým dielom.


Svätenie jedál počas Bielej soboty

veľkonočná tradícia svätenia jedla

Biela sobota je dňom, kedy sa na Slovensku svätia veľkonočné jedlá. Do košíkov sa naložia symbolické potraviny – chlieb, soľ, mäso, vajíčka a koláče, ktoré potom rodina donesie do kostola, kde ich požehná kňaz.  


Tento zvyk má hlboký duchovný význam, keďže požehnané jedlá symbolizujú Božie dary a spoločenstvo s rodinou a priateľmi.


Veľkonočné oblievanie a šibanie


Po veľkonočnom trojdní prichádza jedna z najzaujímavejších a najdiskutovanejších veľkonočných tradícií na Slovensku – oblievanie vodou a šibanie prútmi. Tento zvyk, ktorý sa odohráva na Veľkonočný pondelok, má korene v pohanských rituáloch a symbolizuje čistotu, zdravie a plodnosť.


Hoci je tento zvyk často predmetom diskusií, stále je živým dokladom bohatej kultúrnej tradície.


V západoslovenských regiónoch mládenci využívali na šibanie dievčat korbáče, pekne zdobené stužkami a často upletené až z dvanástich prútov. Pri tejto príležitosti nechýbali veselé rýmovačky a riekanky, ktoré oživujú túto tradíciu dodnes.


Na strednom a východnom Slovensku sa v minulosti korbáče bežne nepoužívali. Namiesto toho chlapci nosili vedrá vody a sviatočne oblečené dievčatá osviežili kúpeľom v potoku. Po okúpaní dievčat ich rodina často zavolala dovnútra a ponúkla mládencom pálenku, šunku, koláče a vajíčka. V mnohých regiónoch sa tradícia udržiava dodnes.


Vytvorte si atmosféru Veľkej noci s vhodnými dekoráciami

tradičné veľkonočné dekorácie

Na Fuego.sk nájdete široký sortiment veľkonočných dekorácií a potrieb na pečenie, ktoré sú ideálne na to, aby ste si mohli vytvoriť nezabudnuteľné sviatočné prostredie. Pripravte sa na oslavy plné tradícií, vyzdobte si domovy a nechajte sa unášať vôňou veľkonočných koláčikov.


Veľká noc prináša radosť a príležitosť oslavovať spoločne. Želáme vám, aby ste tieto sviatky prežili krásne a v úplnom pohodlí!


Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme s objednávkou alebo s informáciou o produkte.