fb-pixel

Zaregistrujte sa a využívajte naše výhody pre členov vernostného programu. Čím viac nakúpite, tým viac ušetríte. Naviac s nami máte až 60 dní na vrátenie tovaru.

Domácnosť

Čistenie práčky: Ako ju vyčistiť, aby bola ako nová?

špinavá práčka

Automatická práčka je neoddeliteľnou súčasťou každej modernej domácnosti. Preto by malo byť v našej snahe zabezpečiť, aby nám slúžila dlhé roky. Mnohí však možno ani netušia, že dlhšiu životnosť práčky môžeme dosiahnuť prostredníctvom jednoduchých každodenných zvykov.


V tomto článku vám ponúkneme praktické rady, ako sa efektívne starať o vašu práčku, ako ju vyčistiť, a aké domáce recepty na čistenie môžete vyskúšať.


5 znakov, že treba vyčistiť práčku


1. Nepríjemný zápach


Vlhkosť a zvyšky pracích prostriedkov vytvárajú ideálne prostredie pre rast baktérií a plesní. Ak vaša práčka začne plesnivo alebo zatuchnuto zapáchať, ide o jasný signál, že je čas na jej dôkladné vyčistenie.


2. Viditeľné stopy plesne alebo vodného kameňa


Plesne sa často objavujú v tesneniach dverí alebo na iných miestach s vyššou vlhkosťou. Vodný kameň môže byť viditeľný na vykurovacích telesách alebo iných častiach práčky, čo môže viesť k jej menšej efektivite.


3. Zostatky pracieho prášku alebo aviváže


Ak si všimnete, že po praní zostávajú na oblečení alebo v práčke zvyšky prášku alebo aviváže, môže to byť znakom upchatých dávkovačov alebo filtrov.


4. Oblečenie nepôsobí čisto


Ak po praní zistíte, že vaše oblečenie nie je tak čisté, ako by malo byť, alebo sa na ňom stále nachádzajú škvrny, ktoré ale kedysi práčka zvládala odstrániť, je čas na revíziu a čistenie vašej práčky.


5. Znížený výkon pri odstreďovaní


Pokiaľ práčka neodstreďuje tak efektívne ako v minulosti, môže to byť spôsobené zanesenými filtrami alebo inými časťami, ktoré potrebujú dôkladné vyčistenie.


Čo všetko treba čistiť?


A) Ako vyčistiť vonkajšok práčky?


Predtým, než sa pustíte do čistenie vnútorných častí práčky, nezabudnite aj na jej vonkajšok. Prach a nečistoty sa môžu hromadiť aj na ovládacom paneli práčky.


Na čistenie vonkajšej časti práčky použite univerzálny čistiaci prostriedok alebo odmasťovač a horúcu mydlovú vodu. Utrite celý vonkajší povrch vrátane tesnenia dvierok. Pre dokonalé vyčistenie úzkych priestorov okolo tlačidiel a iných ťažko dostupných miest sú ideálne vatové tyčinky.

čistenie špinavej práčky

B) Ako vyčistiť filter práčky?


Filter zachytáva nečistoty, vlasy, chlpy, prach a drobné predmety, ktoré by mohli poškodiť vašu práčku. Jeho upchatie môže viesť k poškodeniu práčky, preto by ste na pravidelné čistenie filtra nemali zabúdať. Čistenie vykonajte minimálne dvakrát ročne, ideálne však každé 3-4 mesiace. 


Filter zvyčajne nájdete na spodku práčky, skrytý za malými dvierkami. Pred otvorením nezabudnite položiť pod filter uterák, pretože z neho môže vytekať voda. Po vybratí filtru ho vyčistite pod tečúcou vodou, prípadne použite starú zubnú kefku pre dôkladnejšie odstránenie nečistôt. Na čistenie filtra nie je potrebné používať špeciálne čistiace prostriedky, vyvarujte sa používaniu agresívnych čistiacich prostriedkov.


C) Ako vyčistiť priehradku na prostriedky?


Priehradka, do ktorej vkladáme prací prostriedok alebo aviváž, môže byť časom upchatá zvyškami týchto prostriedkov. Zvyšky v dávkovači sa môžu potom stať zdrojom plesní a nepríjemného zápachu. Preto ju taktiež nezabudnite vyčistiť: vyberte ju a opláchnite pod tečúcou vodou. Ak je silne znečistená, namočte ju na niekoľko hodín do roztoku vody a octu, čo pomôže rozpustiť všetky nečistoty.


Po očistení zásobník utrite a vráťte na miesto, ale nechajte ho ešte chvíľu otvorený, aby poriadne preschol. Po každom praní priehradku nechajte otvorenú a raz mesačne zopakujte vyššie popísaný postup.


D) Ako vyčistiť práčkový sifón?


Možno ste si to ani neuvedomili, ale okrem čistenia samotnej práčky je potrebné raz za čas prečistiť aj práčkový sifón, ktorý je pripojený k odpadovej rúre – môže totiž tiež byť plný špiny a usadenín.


Ak sa chystáte vyčistiť sifón, najskôr práčku odpojte z elektrickej siete a vypnite vodu. Pripravte si vedro alebo misku, ktorú umiestnite pod sifón v prípade, že by z neho ešte vytekala zvyšková voda. Potom opatrne odkrúťte odtokovú hadicu. Odstráňte akékoľvek nahromadené nečistoty, vlasy alebo zvyšky látky, ktoré môžu blokovať odtok vody. Pre umytie sifónu použite teplú vodu a prípadne čistiaci prostriedok alebo ocot, ktorý pomáha rozpustiť vodný kameň a odstrániť zápach. Po dôkladnom vyčistení sifón opláchnite, nechajte ho poriadne vyschnúť a potom ho opäť pevne umiestnite späť. 


Pravidelné čistenie sifónu zabezpečí hladký odtok vody a prispeje k dlhšej životnosti vášho spotrebiča.


E) Ako vyčistiť bubon práčky?


Prístup k bubnu práčky bez jeho rozobrania nie je možný, ale existuje efektívnejšia cesta k jeho vyčisteniu.


Vyčistiť ho môžete tak, že doň vložíte alebo nalejete špeciálne čistiace prostriedky alebo zvolíte prírodné metódy, o ktorých si povieme viac neskôr. Následne stačí nastaviť na práčke vysokú teplotu a spustiť prací cyklus na prázdno.


Kľúčom je použitie špecializovaných čistiacich prostriedkov, s ktorými periodicky spustíte prázdne pranie na vysokú teplotu. Tieto prostriedky zabezpečia dokonalé vyčistenie bubna, odstránenie usadenín z práškov, gélov a aviváže, a zároveň vyriešia problémy s vodným kameňom a nežiaducimi pachmi. Takúto očistu doprajte svojej práčke každé tri mesiace.


Aké komerčné prostriedky na čistenie práčky použiť?


1. Čistenie práčky tabletami do umývačky


Tablety určené do umývačky riadu sú možno netradičným, ale efektívnym riešením na čistenie práčky. Ich použitie je jednoduché: stačí vložiť tabletu (alebo dve, v závislosti od veľkosti práčky a stupňa jej znečistenia) do prázdneho bubna a spustiť dlhý cyklus s horúcou teplotou.


Tieto tablety pomáhajú odstrániť vodný kameň a iné nečistoty, ktoré sa môžu hromadiť v práčke.


2. Čistenie práčky savom


Ak si vyberiete Savo ako svojho spojenca v boji proti nečistotám v práčke, siahnite po Savo čističi proti plesniam. Tento výrobok efektívne eliminuje zvyšky prostriedkov, nečistoty či vodného kameňa a odstraňuje nepríjemné pachy.


Pripravte si roztok z 35-40 ml Sava a 3 litrov teplej vody. V tomto roztoku chvíľu nechajte namočený zásobník na prostriedky. Potom zásobník dôkladne opláchnite a vráťte ho na miesto.


Rovnakým roztokom očistite aj vnútro dvierok, nezabudnite ani na dôkladné vyčistenie gumového tesnenia a jeho záhybov. Zvyšok roztoku nakoniec vlejte priamo do zásobníka na pracie prostriedky a zapnite program bez predpierania na teplotu minimálne 60 °C.


3. Iné komerčné prípravky na čistenie


Na trhu nájdete širokú paletu špecializovaných prípravkov na čistenie práčky. Tieto produkty sú špecificky navrhnuté na odstránenie vodného kameňa, mastnoty, plesní a zápachov, ktoré sa môžu v práčke tvoriť.


Pri výbere prípravku dbajte na to, aby bol vhodný pre váš typ práčky a sledujte pokyny na obale pre najlepšie výsledky.


Domáce recepty na čistenie práčky

prírodné čističe práčky

Domáce prostriedky na čistenie práčky sú účinné, ekonomické a ekologické. Prinášame vám preto štyri osvedčené domáce recepty, ktoré vám pomôžu dosiahnuť perfektnú kondíciu pomocou bežne dostupných surovín.


1. Čistenie práčky octom


Ocot je vynikajúci na odstraňovanie vodného kameňa a zápachu. Jednoducho nalejte 2 šálky bieleho destilovaného octu do zásobníka na prací prostriedok a spustite prázdnu práčku na najvyššiu teplotu.


2. Čistenie práčky kyselinou citrónovou


Kyselina citrónová je ďalší silný bojovník proti vodnému kameňu. Použite 4 polievkové lyžice kyseliny citrónovej, vložte ju priamo do bubna práčky a spustite dlhý cyklus na 60 °C alebo 90 °C.


3. Čistenie práčky kryštalickou sodou


Kryštalická soda (soda bikarbóna) je účinná na čistenie a neutralizáciu pachov. Nasypte 1 šálku sódy bikarbóny priamo do bubna práčky a spustite cyklus na 60 °C alebo 90 °C. Sóda pomôže vyčistiť a odstrániť nepríjemné pachy z vašej práčky.


4. Čistenie práčky octom a soľou


Kombinácia octu a soli je skvelá na hĺbkové vyčistenie práčky. Zmiešajte 2 šálky bieleho destilovaného octu s 1/4 šálky jedlej soli a roztok vlejte do zásobníka na prací prostriedok. Spustite prázdny cyklus na najvyššiu možnú teplotu. 


Tento mix nielenže odstráni vodný kameň a zápachy, ale aj dezinfikuje a vyčistí vnútorné časti práčky.


Vyberte si z ponuky čistiacich prostriedkov


Existuje mnoho jednoduchých a efektívnych spôsobov, ako vašu práčku vyčistiť a udržať ju ako novú, či už pomocou domácich receptov alebo komerčných čistiacich prostriedkov.


Nezabúdajte, pravidelná údržba a používanie kvalitných prostriedkov môže výrazne predĺžiť životnosť vašej práčky a zabezpečiť, že vaše oblečenie bude vždy čisté a voňavé. Navštívte Fuego.sk, kde si môžete vybrať z najlepších produktov na trhu.


Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my vám radi pomôžeme s objednávkou alebo s informáciou o produkte.